Nyári gyümölcsök és zöldségek - Mikor, mi érkezik?

2022.05.26

Lassan, de biztosan érkezik a várva várt nyár. A szikrázó napsütés mellett megannyi idény zöldséggel és gyümölccsel érkezik a legnépszerűbb évszak. Az idény termények tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, emellett az sem utolsó szempont, hogy ezek a legízletesebbek is. Mikor melyik zöldségre és gyümölcsre vadászunk a következő hónapokban?


Miért jó, ha az idény zöldséget és gyümölcsöt választjuk?

Számos pozitív hatása van számunkra és Földünkre egyaránt annak, ha az idény terményeket választjuk. Az első, és talán a legszembetűnőbb versenyelőny az, hogy messze ízletesebbek, mint a sokszor kényszer érett, szezonon kívüli társaik. Ezzel párhuzamosan táp-, és ásványianyag tartalmuk magasabb, valamint sokkal gazdagabbak vitaminokban.

Továbbá nemcsak egészségünknek tesz jót, hanem pénztárcánkat is kíméli. Ez annak köszönhető, hogy nem igényelnek speciális gondozást, és a logisztikai költségek is jelentősen alacsonyabbak.

Ételpazarlás

Az egyértelmű, hogy miért jó számunkra. Azonban nem mehetünk el szó nélkül az idény termények egyik lényeges tulajdonsága mellett. Ezt ugyan saját bőrünkön nem tapasztaljuk, viszont napjainkban fontosabb, mint valaha. A szezonális zöldségek és gyümölcsök ugyanis messze környezetbarátabbak, mint kényszerérett, illetve import társaik.

Az elmúlt években bizonyossá vált, hogy jelenlegi formájában nem fenntartható a gazdaságunk, amiből a mezőgazdaság jócskán kiveszi a részét. A megtermelt élelmiszer jelentős része hulladékként végzi, aminek több mint a fele az ellátási láncban - például szállítás közben - vész kárba. Emellett a szezonon kívüli a zöldségek és a gyümölcsök termesztése jelentősen több erőforrást igényel.


Mit tegyünk?

Ha helyi, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket választjuk, azzal jelentősen csökkentjük ökológiai lábnyomunkat, valamint az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemhez is hozzájárulunk. Az ételpazarlás elleni küzdelemről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

A nyári gyümölcsök

A nyarat nemcsak a szikrázó napsütés miatt várják sokan, hanem ilyenkor terem hazánkban a legtöbb lédús és zamatos gyümölcs.

Az első ízek

Jellemzően május végén érkezik, és júniusban éli fénykorát az eperszezon. A valószínűleg legközkedveltebb bogyósgyümölcs nem csak annak köszönheti népszerűségét, hogy finom, édes és sokféleképpen fel lehet használni, hanem mert rendkivül egészséges is. Gazdag C-vitaminban - 5-6 szemmel a napi bevitelt fedezhetjük is -, E-vitaminban, kalciumban, káliumban és antioxidáns tartalma se elhanyagolható.

Június elején érkezik a meggy és a cseresznye. Mindkettő gazdag A-, B-, C-vitaminban, valamint ásványi anyag és rosttartalmuk is nagyon magas. A savanykásabb meggy 10x több A-vitamint tartalmaz és vasban is rendkívül gazdag.

Július

A nyár második hónapjában indul be a szezon. Többek között érkeznek a barackok. Először a kajszi érik be, majd nem sokkal később érkezik az őszibarack is. Nemcsak rendkivűl ízletesek, hanem egészségesek is ezek a csonthéjas gyümölcsök. Magas rost és ásványi anyag tartalma hozzájárul szervezetünk egészségéhez.

Ne feledkezzünk meg a legnépszerűbb gyümölcsről sem, a dinnyéről. Jellemzően július első heteiben jellenek meg a hazai dinnyék a piacokon, és az üzletekben. A dinnyeszezon végét a néphiedelem szerint Lőrinc napja (augusztus 10.) jelzi. A legtöbb bogyós gyümölcs is - a málna, a szeder és a ribizli - júliusban kezd beérni.


Augusztus

A nyár utolsó hónapja a leggazdagabb gyümölcstermésben. A júliusi termények mellett még több új érik be a nyár hajrájában. A szilva, a ringló, a legtöbb hazai almafajta a hó elején kezd szépen sorban beérni. Valamint a legtöbb csemegeszőlő fajta augusztusban éli fénykorát.

A nyári zöldségek se maradjanak ki

A nyárra elsősorban a lédús gyümölcsök jellemzőek, azonban van jó pár zöldség, ami nélkül nem lenne az igazi ez az évszak.

Május elején jelenik meg a nyári sütögetések elengedhetetlen alapanyaga, az újburgonya. Héjában sütve teljesen más élményt nyújt. Sok népszerű diéta magának az ördögnek tartja a krumplit, miközben számos pozitív élettani hatása van, és az se mondható el róla, hogy nem tesz jót alakunknak.

Magyarországon elképzelhetetlen lenne a nyár lecsó nélkül. Ugyanis a lédús paradicsom és paprika szezonja augusztusban van. Bár a lecsó eredetileg egy szerb eredetű étel, mégis az elmúlt évtizedekben igazi hungarikummá vált.

Az egyik legkedveltebb nyári nassolni valót - a csemegekukoricát - egy szerencsés természetes mutációnak köszönhetjük. Ennek köszönhetően a kukorica keményítő tartalmának jelentős része cukorrá alakul át. Nem kell megijedni, ettől függetlenül nagyon is egészséges. Alacsony a kalória-, és magas az ásványi anyag tartalma, valamint rosttartalma.


Legkedveltebb nyári zöldség
Legkedveltebb nyári zöldség

Van megoldás

Szerencsére szezonon kívül sem kell lemondani a lédús és ízletes nyári gyümölcsökről, valamint zöldségekről. A gyorsfagyasztási eljárásnak köszönhetően hosszú hónapokig megőrizhetjük a betakarított termények ízét és zamatát minimális minőség változás mellett.

A fagyasztott élelmiszerek kiváló alternatívát nyújtanak a terményekben szegényebb hónapokban. A szezonon kívüli zöldségekkel és gyümölcsökkel szemben természetes módon érnek be, illetve a legoptimálisabb érettségi állapotba takarítják be őket. Részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz a témáról, kattints a linkre.