Potenciális veszélyforrások a hűtőházban

2023.09.21

A hűtőházi munkavégzés sajátos biztonsági aggályokkal jár. Ezért kulcsfontosságú, hogy tisztában legyünk a potenciális kockázatokkal és elsajátítsuk a legjobb gyakorlatokkal, hogy biztonságban tartsuk az alkalmazottakat, a berendezéseket és a termékeket, úgy, hogy a hatékonyságot is megőrizzük. Ehhez többre van szükségünk egyszerű biztonsági előírásoknál. A biztonságnak a vállalati kultúra alapját kell képeznie. Erről korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Ahhoz, hogy ezt megteremtsük, a potenciális veszélyforrásokat azonosítani kell és megoldást kell találni rá. A két leggyakoribb akadályra szeretnénk felhívni a figyelmet, ami biztonságon alapuló vállalati kultúra kialakításának útjába állhat.

Potenciális veszélyforrások

Ahogy az iparág fejlődik, úgy nőnek a potenciális veszélyek is. A biztonsági kultúra alapjaival a vállalatok jobban fel vannak készülve arra, hogy kezeljék az iparág legaggasztóbb biztonsági kérdéseit, beleértve a következőket:

Veszélyforrás: A repetitív mozgásból adódó sérülések

A folyamatos terheltségből eredő sérülések egyre gyakrabban okoznak gondot a raktári létesítmények. Ezért elsősorban a kommisiózáshoz hasonló monoton munkafolyamatok és a pihenőidő figyelmen kívül hagyása tehetők felelőssé.

Mi a megoldás?

A sérülések megelőzése érdekében a munkáltatónak meg kell vizsgálnia, hogy hogyan lehet az ergonómiai szempontokat ezekbe az operatív folyamatokba beleépiteni, hogy a dolgozók biztonságosan és természetes, kényelmes testhelyzetet tudják elvégezni.

Fontos továbbá, hogy a raktári dolgozókat átfogó képzésben részesítsék a megfelelő emelési technikákról, a testmechanikáról és más biztonságos munkavégzési gyakorlatokról. A munkavállalókat arra is ösztönözni kell, hogy bármilyen kellemetlenséget vagy fájdalmat azonnal jelezzenek. Tekinthetünk sportolóként a dolgozókra, hiszen a cél azonos: nagyobb fizikai teljesítményt elérni sérülés nélkül. 

Másrészről, szorgalmazni kell a munkakörök rotációját, vagyis lehetőséget kell biztosítani a munkavállalóknak, hogy időszakosan váltogassák a különböző feladatokat. Továbbá ösztönözzük őket arra, hogy a rendszeresen végezzenek nyújtógyakorlatokat a műszakok előtt, alatt és után - akárcsak a sportolók -, hogy megelőzzék az izmok és inak túlterhelését. Végezetül biztosítsunk megfelelő hosszúságú és gyakoriságú pihenőidőt a dolgozók számára.

Veszélyforrás: Anyagmozgató berendezések

A raktári műveleteket egyre nagyobb mértékben automatizálják, azonban a legtöbb raktár létesítményben szükség nyílik manuális, vagy részben manuális anyagmozgató gépekre és berendezésekre, például targoncákra és raklapemelőkre.

Ha nincs megfelelő biztonsági kultúra kiépítve a raktárban, akkor számos rizikó faktorral kell számolnia a gépkezelőknek és a dolgozóknak egyaránt:

  • a polcokról leeső áruval, vagy teljes polcok összeomlásával;

  • a nem megfelelő emelési technikákkal;

  • a terhelhetőségi határértékeket meghaladó anyagok mozgatásával;

  • és a mozgó gépekkel és berendezésekkel.


Hogyan csökkenthetjük a rizikófaktort?

A megfelelő biztonsági intézkedések, illetve előírások megtervezése és meghonosítása kulcsfontosságú a balesetek és sérülések, valamint az áruk károsodásának megelőzésének érdekében.

A vállalatoknak munkavállalói képzési programokat és különálló biztonsági eljárásokat kell bevezetni minden raktári és anyagmozgatási folyamatra. Ez magában foglalja a berendezések üzemeltetésére, az áruk be- és kirakodására, a vészhelyzeti eljárásokra és az egyéni védőeszközök (PPE) megfelelő használatára vonatkozó irányelveket.

Továbbá nemcsak a személyzetre, hanem a munkakörnyezetre is nagy hangsúlyt kell fektetni. A raktáraknak rendezetten kell tartani. Jól látható és egyértelmű táblákat kell kihelyezni, ami a potenciális veszélyeket, a biztonsági utasításokat a vészkijáratokat, az eszközök, illetve polcok terhelhetőségét jelzik.