6 bevált gyakorlat, amivel növelhetjük a raktári folyamatok hatékonyságát

2023.11.10

A vállalkozások folyamatosan keresik azokat a megoldásokat, amivel javíthatják termelékenységet növelhetik a bevételeket és az ügyfél elégedettséget, illetve csökkenthetik költségeket. A raktári folyamatok és a raktér kiosztásának optimalizálásával az összes elvárásnak eleget tehetünk.

Minimalizáljuk az árukezelést

Törekedjünk arra, hogy a dolgozóknak a lehető legkevesebbszer kelljen raktárba kerülő árut mozgatniuk. A cél ideális esetben a nulla lenne, ami viszont maximum egy teljesen automatizált raktárba lenne megvalósítható.

Becslések szerint egy átlagos raktárban a termékeket hétszer mozgatják meg manuálisan, vagy mechanikus anyagmozgató berendezéssel. Ha ezt a felére tudjuk csökkenteni, azzal jelentősen növelhetjük raktárunk hatékonyságát. Egyes becslések szerint a raktár üzemeltetési költségeinek a 70 százalékát a munkabérek teszik ki.

Egyirányú áramlás

Az egyirányú áramlás egy hatékony elv, amelyet a raktár tervezési folyamatnál célszerű figyelembe venni, és a munkafolyamatok kialakítása során érdemes alkalmazni. A jól kialakított áramlási rendszerrel a raktáron belüli komissiózási, illetve az áru bevételezése hatékonyabban fog müködni.

Nemcsak a raktérben fontos, hogy minden egy irányba mozogjon, hanem a raktár körül is. A raktár külső területét is úgy kell kialakítani, hogy a megvalósítható legyen az egyirányú közlekedés és egyértelmű legyen mindenki számára az áramlás iránya.

Hármas tagolás

A ma ismert raktárak túlnyomó többsége a triadikus kialakítású, vagy azon alapul, azaz három zónára van osztva:

  • Gyorsan mozgó termék,

  • Közepesen gyorsan mozgó termék, és a

  • Lassan mozgó termék.

Az automatizáció növekedésével arányosan a zonák szerepe is csökken. Azonban triadikus kialakítás kritikus fontosságú azokban a raktárakban, ahol továbbra is a manuális anyagmozgatásra támaszkodnak elsősorban.

Készletmenedzsment

A precíz készletmenedzsment elengedhetetlen a hatékony raktárüzmeltetéshez. Ez röviden azt jelenti, hogy elegendő mennyiségű áruval kell rendelkeznünk, hogy kielégítsük partnereink igényeit, ugyanakkor arra is figyelnünk kell, hogy a készlet alacsonyan legyen tartva, hogy a költségeket mérsékeljük. A készletmenedzsment optimalizációjáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Benchmarking

Az üzleti benchmarking egy kiváló eszköz arra, hogy vállalkozásunk teljesítményét összemérjük partnereink, vagy versenytársaink teljesítményével. A raktározás területén az alábbi kérdésekből célszerű kiindulni:

  • Mi a legoptimálisabb komissiózási és teljesítési arány a szektorban?

  • Milyen mutatoval rendelkeznek a közvetlen versenytársaink, vagy más piaci szereplők?

  • Hogyan viszonyul a mi eredményünk ezekhez az adatokhoz?

Bár sokszor nem könnyű információt szerezni a többi piaci szereplő teljesítményéről, azonban közel sem lehetetlen. Például sok vezető vagy innovatív vállalkozás közöl mindenki számára elérhető mutatókat esettanulmányok, vagy szakmai cikkek keretein belül.

Raktárkezelő szoftver

Napjainkban elengedhetetlen a hatékony raktár üzemeltetéséhez, hogy legyen egy átfogó irányítási rendszer, ami segíti a dolgozókat a napi feladatok elvégzésében. Különösen fontos nagyobb, vagy komplexebb raktárok esetén, ahol rövid idő alatt számtalan különböző termék kerül ki, és be a raktárba.

Számtalan különböző raktár üzemeltetési szoftver áll rendelkezésünkre, ami egyrészről, jó hiszen biztosan találunk, olyat ami vállalkozásunk méretéhez és dinamikájához tökéletesen passzol. Ugyanakkor nem egyszerű a különböző ajánlatok között kiigazodni. 

Korábbi cikkünkben egy útmutatót állítottunk össze a KKV szektor szereplői számára, hogy könnyebben megtalálják az optimális raktár irányítási rendszert.