Hogyan optimalizáljuk a készletmenedzsment költségeit?

2023.07.21

Az optimális készletkezelés az egyik legmeghatározóbb összetevője a sikeres vállalkozásnak. Egyrészről, sokszor teljesen feleslegesen - és észrevétlenül - áramlik ki a pénz a nem megfelelő készletmenedzsment miatt, másrészről pedig a raktárban álló áru értékét máshol sokkal jobban kamatoztathatjuk.

A költség optimalizáció szükségszerű

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, az elmúlt években számtalan ágazatnak - köztük a hütési láncnak - kellett szembenéznie különböző globális problémákkal. Számtalan vállalkozás jövője került veszélybe a lezárások miatt, a nyersanyag és üzemanyag árak emelkedése miatt, illetve a meredeken emelkedő infláció okán. Az ellátási lánc kihívásairól részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Ebben a helyzetben az árak növelése, vagy a jelentősebb piaci terjeszkedés kockázatos és nehéz feladat. Így a bevétel növelése helyett, a költségek optimalizációja nyújt nagyobb mozgásteret. A szállítási költségek lefaragásával jelentős összeget tud vállalkozásunk megtakarítani, erről korábbi cikkünkben írtunk részletesen. A készletkezelés pedig további költségoptimalizációra nyújt lehetőséget.

Hogyan optimalizáljuk a készletmenedzsment költségeit?

Ahhoz, hogy megfeleljünk a vevői igényeknek, mindig megfelelő mennyiségű árunak kell rendelkezésünkre állnia. Azonban a túl nagy készlet rengeteg pénzt és egyéb erőforrást emészt fel. Ezért a készletkezelési költségek csökkentését jól meg kell tervezni.

Használjunk készletmenedzsment szoftvert

A készletkezelő szoftver segítségével jelentősen csökkenthetjük a különböző operatív műveletek költségeit. Számtalan, erőforrást igénylő müveletet válthatunk ki automatizációval:

  • Készletszint nyomon követését,

  • adminisztrációs munkák jelentős részét,

  • audit jelentések elkészítését és

  • a készlet pótlását.

Továbbá nem csak kiváltja a folyamatokat, hanem legtöbb esetben hatékonyabban végzi el, mintha manuálisan csinálnánk. A szoftver a piaci trendeket követi a Big Data elemzésével, így az optimális készletszintet nagy pontossággal képes megbecsülni rövid időn belül. A gépi tanulás előnyeiről az ellátási láncban a linkre kattintva olvashatsz.

Állítsunk fel újrarendelési pontokat

Ha vállalkozásunk számára túl költséges a készletgazdálkodási szoftver, akkor célszerű újrarendelési pontokat meghatározni. Az újrarendelési pont azt a minimális készletszintet jelzi, amikor le kell adnunk a rendelést, amivel optimális egyensúlyba tarthatjuk a keresletet és a kínálatot. Így jelentősen csökkenthetjük a készletkezelési költségeket.

Továbbá újrarendelési pontok közötti időintervallum változásának nyomonkövetésével hasznos információt kaphatunk a piaci trendekről.

Just In Time készlet stratégia

A JIT gyártási, illetve készletgazdálkodási stratégiát az 1950-es években dolgozta ki Óno Taiicsi japán mérnök, ami számtalan vállalkozás sikerének a kulcsa lett, többek között a Toyota-é. A stratégia célja, hogy a lehető legminimálisabb készletszint mellett teljesítse a vállalkozás a megrendeléseket. Így minimalizálva a raktározási költségeket.

Holt készlet felszámolása

A holt készlet vagy más néven elavult készlet azokat az árukat foglalja magában, amelyek várhatóan nem kerülnek eladásra egy meghatározott időn belül, általában egy éven belül. Ez a felesleges áru jelentős többlet költséget jelent a vállalat számára. Egyrészről befektetett pénzünk áll benne, aminek értéke napról napra csökken. Másrészről pedig felesleges helyet foglal raktárunkban.

Mit lehet tenni a holt készlet ellen? Küldjük vissza a beszállítónak, még akkor is, ha ez többletköltséget jelent a vállalkozásunk számára. Illetve csökkentett áron - vagy ha kell áron alul - adjunk túl rajta. Az elavult készlet eladásánál nem a profit szerzése a cél, hanem a kiadások csökkentése.

Alkalmazzunk raktárírányítási rendszert

A raktárirányítási rendszer (WMS) támogatja vállalkozásunkat a különböző logisztikai feladatok teljesítésébe. Többek között áruátvételnél, a komissiózásban, az adatgyűjtésben és annak kiértékelésben, humánerőforrás menedzsmentben, valamint operatív műveletek automatizációjában segíti cégünket a szoftver. A WMS magába foglalja a korábban részletezett készletmenedzsment szoftver funkcióit is.

Akárcsak a készletmenedzsment szoftver, a WMS is jelentős költséget jelenthet vállalkozásunk számára. Azonban a szoftver előnyeit kis és nagy vállalkozás egyaránt kamatoztathatja, ha a számára megfelelő konstrukciót választja.

Hogyan válasszunk megfelelő raktár irányítási rendszert kis vagy középvállalkozásunk számára? Korábbi cikkünkben ezt a témát jártuk körbe.