A raklap, mint veszélyforrás

2021.07.22

A faraklap nélkülözhetetlen eleme a logisztikának. Csak az Egyesült Államokban 2 milliárd faraklap van mindennapi használatban. Viszont a nem megfelelő állapotú faraklapok és a nem rendeltetésszerű használata számos veszélyt rejt magában.

A logisztika alapja: a faraklap

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a modern logisztika nélkülözhetetlen eleme a mondhatni faék egyszerűségű raklap. A fából készült paletták a II. világháború alatt forradalmasították a logisztikát és még napjainkban is mozgásban tartják a globális kereskedelmet. Az USA-ban évente 400 millió új faraklap kerül forgalomba. Számos előnye van, amiről korábbi bejegyzésünkben olvashatsz, viszont felmérések alapján potenciális veszélyforrást is jelent a nem körültekintő emberek számára.

A palettákhoz köthető sérülések

Meglepő eredményeket szolgáltatott az első olyan felmérés, ami a palettákhoz köthető, nem munkahelyi baleseteket vizsgálta. Az Egyesült Államokban 2014 és 2019 között, azaz 5 év alatt 30.493 esetben keresték fel valamely kórház sürgősségi osztályát faraklap okozta sérülés miatt.

Az adatok alapján leggyakrabban - mintegy 5.500 esetben - 35 és 44 év közötti személyek kerültek kórházba a faraklaphoz köthető baleset miatt. Körülbelül 3.000 ezer gyerek és több, mint négyezer 65 év feletti személy szenvedett kórházi ellátást igénylő sérülést a fapaletták miatt.

Sérülések súlyossága

A sérülések leggyakrabban az alsóvégtagokat érintik. Szerencsére a sérülések jelentős része enyhe, 97 százaléka egynapos ellátást igényelt csak. Viszont így is jelentős számban volt olyan eset is, ami tartós kórházi ellátást igényelt és egy végzetes kimenetelű baleset is történt.

A balesetek 14 százaléka - összesen 3.964 eset - valamely kiskereskedelmi üzletben történt. Leggyakrabban olyan üzletterekben, ahol az áruk tárolására a raklapokat használják. A veszélyforrás megszüntetésének érdekében az üzletekben szorgalmazzák, hogy a raklapokat élénk színűre fessék és ügyeljenek arra, hogy ne legyen az üzlettérben használaton kívüli raklap.

A probléma nagyobbik része

A nagyobb problémát az úgynevezett "csináld magad" projektek jelentik. Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a faraklap újrahasznosításából készült bútorok és otthoni megoldások. Viszont a megfelelő ismeretek, illetve a biztonsági előírások ismerete és betartásának hiánya miatt gyakoriak az ezekhez köthető balesetek. A megfelelő higiéniás előírások betartásáról, vagyis a paletták tisztántartásáról még nem is beszéltünk.

Ezt súlyosbítja, hogy a hobbi barkácsolók leggyakrabban rossz állapotban lévő, leselejtezett palettákat próbálnak újrahasznosítani. A vállalkozások számára a sérült paletta csak gondot jelent, ezért sokszor a legrövidebb úton akarnak szabadulni tőle. Ez kapóra jön azok számára, akik valamelyik - gyakran közösségi médiában látott - trendi csináld magad projektet szeretnék megvalósítani.

A raklapok újrahasznosítása

A vállalkozások felelőssége, hogy nyomon kövessék a tulajdonukban lévő raklapokat és nem csak addig, amíg használhatóak. A faraklapok egyik nagy előnye, hogy könnyen javíthatóak és sokféleképpen újrahasznosíthatóak, viszont csak megfelelő szakértelem birtokában valamint a biztonsági előírások ismeretével és betartásával.