A logisztika mozgatórugója: a faraklap

2021.03.04

Nem is gondolnánk, hogy ez a faék egyszerűségű találmány milyen fontos szerepet játszik a logisztikában. A második világháború alatt forradalmasította a logisztikát és szerepe azóta is töretlen. Hogy lehet, hogy egy ennyire egyszerű vívmány napjainkban is a modern logisztika alapját képzi?

Mi teszi elengedhetetlen eszközzé a raklapot?

 • Csökkenti a be,- és kirakodási időt. A raklapok használatával egyszerre mozgathatsz nagy mennyiségű árut. Ez nem csak egyszerűbbé teszi a rakomány áthelyezését, hanem értékes idő is megtakarítható vele.

 • Növeli a munkahelyi biztonságot. A szabályosan összerakott raklapnyi áru sokkal biztonságosabb, mint hasonló mennyiségű különálló csomag. A raklapok kezelése és összeállítása viszont hozzáértést igényel, ezért fontos a munkaerő képzése.

 • Lehetővé teszi értékes áruk nagy mennyiségű szállítását. Sokkal nagyobb az esély a termék sérülésére, ha különálló csomagként egyesével mozgatják ki-, és berakodáskor. Minimalizálható a termékek sérülésének a kockázata, ha jól összeállított egységes palettaként szállítják a rakományt.

 • Csökkenti az üzemeltetési költséget. Rövidebb be,- és kirakodási időnek köszönhetően jobban ütemezhető a munkaidő. Ezáltal a munkabéreken jelentős pénzt takaríthat meg a raktárház.

Egyszerű, de annál tökéletesebb: fapaletta

Még napjainkban is a hagyományos fapaletták a legnépszerűbbek a logisztika legtöbb területén. Hogyan tudja megőrizni versenyképességét a faraklap a modern logisztikában, olyan versenytársakkal szemben, mint a műanyag- vagy fémpaletta?

 • A fából készült raklap nem csak a legolcsóbb opció - harmadannyi, mint egy műanyagraklap - hanem a legkönnyebben elérhető típusa is.

 • EUR-szabvány fapaletták rendkívül strapabíróak. A faraklapokat részesítik előnyben tengeri szállítmányozásnál nagy teherbírása és rugalmassága miatt.

 • A faraklap könnyen javítható. Asztalos szakképesítés nélkül is meg lehet újítani őket.

 • Az újrahasznosíthatóságának csak a képzelet szab határt. A megújítható erőforrásból, azaz fából készült raklapot számtalan módon hasznosítják újra. Ausztráliában például óriási trendje van a raklapból készült bútoroknak és kerti kiegészítőknek.

 • Az egyik legfontosabb tulajdonsága a faraklapnak, hogy nagyon jó a tapadása. Ennek köszönhetően szállítás során a faraklapok nem csúszkálnak az áruval, ami különösen fontos tengeri szállítmányozás során.

Milyen hátrányai vannak a fából készült raklapnak?

 • A nagy kereslet miatt sokan próbálják a fapalettákat hamisítani. Ezek a paletták legtöbbször silányabb minőségűek és a megfelelő felületkezelés hiánya miatt kevésbé ellenállóak. Ebből kifolyólag nem csak előbb elhasználódhatnak, de egészségre ártalmas gombák és baktériumok is megtelepedhetnek rajta.

 • Könnyen koszolódik és nehéz megtisztítani a foltoktól a fából készült raklapokat.

Paletta a fagyos mínuszokban

A faraklapok, ahogy korábban írtuk, rendkívül strapabíróak. Az állandó fagyban is kiválóan helyt állnak. Az Arrabona-Frigo modern hűtőházi munkakörnyezetének is alapeleme a fapaletta. A dinamikus polcrendszerekkel, a korszerű munkagépekkel szakképzett munkatársaink többnyire az egyszerű faraklapokat mozgatják.

Az Arrabona-Frigo az állandó modernizációnak és az elkötelezett munkatársainak köszönhetően professzionális hűtött élelmiszer logisztikai megoldásokat kínál partnerei számára.


Fordulj hozzánk bizalommal!

Arrabona-frigo-hu

9027 Győr, Hűtőház u. 4.

+ 36 96 514 580

+ 36 30 370 1272

btoth@arrabona-frigo.hu