Miért fontos a paletták tisztán tartása?

2021.05.06

A megfelelő higiénia, valamint fertőtlenítés kulcsfontosságú tényező az élelmiszer,- és gyógyszeriparban. Ezért különösen fontos, hogy a logisztika alapjának számító palettákat mindig megfelelően tisztítsuk és fertőtlenítsük, hogy minimalizáljuk a szennyeződés lehetőségét. Sokan elkövetik a hibát, hogy alábecsülik a fontosságát és félvállról veszik a raklapok tisztítását. Ne kövesd el ezt a hibát!

A műanyag raklap előnyei az élelmiszer logisztikában

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk arról, hogy milyen előnyei vannak a műanyag raklapnak. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy könnyen tisztítható és ebből kifolyólag jól alkalmazható az élelmiszer logisztikában.

Miért fontos tisztán tartani a palettákat?

Ugyan a műanyag raklapok nem szívják magukba úgy a különböző folyadékokat, mint a fapaletta, viszont a felületükön a szennyeződés megragadhat és lerakódhat. A különböző mikroorganizmusok és baktériumok számára a raklapra lerakódó szennyeződés melegágyként szolgál.

Jelentős élelmiszerbiztonsági kockázattal jár, ha szennyezett raklapon szállítunk élelmiszert, különösképp igaz ez a friss és feldolgozatlan alapanyagokra. Napjainkban 200 különböző étellel kapcsolatos betegség ismert, ami évente 48 millió embert érint.

Emellett a raklapok élettartamát is nagymértékben csökkentik a lerakódott anyagok. Ami nem csak pénzügyi szempontból előnytelen, hanem a környezetünkre is jelentős terhelést ró. Ugyan napjainkban egyre népszerűbbek az újrahasznosított műanyagból készült raklapok, viszont ezeknek előállítása is rengeteg erőforrást igényel.

Hogyan tartsd tisztán a műanyag palettákat?

Ez nagymértékben függ attól, hogy milyen szennyeződéssel állunk szemben. Három különböző módszert szokás alkalmazni a paletták tisztítására.

Magasnyomású mosás

A nagyon makacs és nehezen tisztítható szennyeződések esetén, mint a korom vagy az olaj a legjobb opció. A magas nyomás elég erős, hogy a megtisztítsa a palettát és a műanyagból készült paletta elég strapabíró, hogy ne sérüljön a folyamat alatt.

Ipari tisztító berendezések

A módszer makacs szennyeződések eltávolítására nem alkalmas, viszont ideálisak a raklapok mindennapos tisztántartásához. Egy ipari tisztító kiváló hosszú távú befektetés, ha fontos a higiénia és a megfelelő fertőtlenítés. Ezek a gépek könnyűszerrel eltávolítják a legtöbb szennyeződést, kezdve a portól, a polleneken át a különböző mikro- és makroszemcsékig. Ezáltal a paletták élettartama jelentősen meghosszabbítható és az élelmiszer szennyeződésének kockázata is minimalizálható.

Másik előnye, hogy egyszerre több száz paletta tisztítható vele, valamint szárító funkciójának köszönhetően pillanatokon belül újra munkába is lehet fogni a tiszta raklapokat.

Kézi mosás

A leggazdaságosabb megoldás, viszont a legkevésbé hatékony. A műanyag paletták kézi tisztítása rendkívül időigényes, emellett nagyobb a kockázata annak is, hogy a raklapon tisztítószer vagy szappan maradvány ragadjon meg. Ez egészségügyi kockázattal jár és a paletták élettartamát is jelentősen csökkenti.

A kézi mosás azok számára jó választás, akik nem rendelkeznek több száz palettával. Viszont a manuális tisztítás szakértelmet igényel és jól megválasztott tisztítószereket, amelyek biztonságosan használhatok élelmiszerek közelében is.

Tiszta raklap, rendes hűtőház

Az Arrabona-Frigo számára kiemelten fontos a higiénia. Hűtőházunkban kizárólag csomagolt és megfelelő címkével ellátott élelmiszerek kerülhetnek be. Bevételezést megelőzően több lépcsőben ellenőrizzük a raktározni kívánt élelmiszerek csomagolásának sértetlenségét. Hűtőházunk minőségirányítási rendszere a legszigorúbb európai és hazai élelmiszer szabványoknak is megfelel. Valamint a HACCP irányelvei mentén folyamatos szabályozás illetve ellenőrzés alatt áll.

Forrás: https://cherrysind.com/

Fordulj hozzánk bizalommal!

Arrabona-frigo-hu

9027 Győr, Hűtőház u. 4.

+ 36 96 514 580

+ 36 30 370 1272

btoth@arrabona-frigo.hu