Biztonságos konyha - Az ételkészítés aranyszabályai

2021.02.25

A lakosság jelentős részét foglalkoztatják az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggályok, az élelmiszerekbe kerülő kórokozó, szennyeződés vagy vegyi anyagok kockázata. Ahogy múlt heti bejegyzésünkben taglaltuk, napjainkban rendkívül szigorú és mindenre kiterjedő élelmiszer-biztonsági felügyelet és rendszer épült ki. Akkor mégis, hogy lehetséges az, hogy jelenleg is előfordulhatnak élelmiszerhez köthető megbetegedések? A válaszhoz nem kell messze menni.

Az ételhez köthető megbetegedések legfőbb forrása, a konyhánk

Napjainkban a szigorú élelmiszerbiztonsági előírásoknak köszönhetően minimálisra csökkent az élelmiszerekből eredeztethető betegségek száma. Ezeknek a döntő többsége a háztartásokhoz vezethető vissza. A nem biztonságosan tárolt és nem megfelelően elkészített étel potenciális veszélyforrást jelent.

Egy kis odafigyeléssel ez a veszélyforrás is semlegesíthető. A WHO ennek céljából alkotta meg a biztonságos ételkészítés aranyszabályait.

Alapos sütés, főzés

Sok alapanyag, mint a nyers hús, a tej vagy a tojás beszennyeződhet betegségeket hordozó mikroorganizmusokkal. A megfelelő hőkezelés elpusztítja ezeket a kórokozókat. Figyelj oda, hogy az étel minden része legalább 75°C hőmérsékletű legyen minimum két percig az elkészítés folyamán.

Tárold helyesen a készételt

A tárolás az élelmiszerbiztonság egyik legkritikusabb pontja. Az elkészült ételt mindenképp tartsd 60°C felett vagy 10°C alatt, amennyiben 4-5 órán belül nem fogyasztod el. A kisbaba ételt pedig egyáltalán nem ajánlatos eltenni későbbre.

Gyakori hiba, hogy túl melegen kerül a hűtőbe az étel. Ez túl nagy terhelést jelent a hűtő számára, így nem csak a frissen betett étel minőségét kockáztatod. Hanem az is lehetséges, hogy a többi étel túlságosan felmelegszik.

Alaposan melegítsd újra az ételt

Ahogy elkészítésnél, úgy újra melegítésnél is figyelj oda, hogy az étel minden pontja elérje a legalább 75°C-ot.

Figyelj a keresztszennyeződésre!

A biztonságosan elkészített ételre a legkisebb érintkezéssel is kerülhetnek kórokozók. A keresztszennyeződést nem csak a közvetlen érintkezés okozhatja. Figyelj oda, hogy például ne ugyanazon a vágódeszkán vagy ne ugyanazzal a késsel szeleteld fel a sült húst, mint amelyikkel előkészítetted.

Gyakran és alaposan moss kezet

Alaposan mosd meg a kezedet mielőtt neki látnál a sütés-főzésnek. Ha bármi miatt megszakítod a munkafolyamatot, mindig moss kezet! Kezünkön keresztül rengeteg veszélyes baktérium kerülhet az ételbe.

Mindig tartsd tisztán a konyhát és az alapanyagokat

Mivel az élelmiszerek könnyen beszennyeződhetnek, ezért fontos, hogy a konyhánkban minden potenciális veszélyforrást elhárítsunk.

A szinte észrevétlen ételmaradékkal, ami konyhapulton vagy konyhai eszközön maradt, könnyedén beszennyezhetjük az ételt kórokozóval.

Használj mindig tiszta vizet!

Főzéskor legalább olyan fontos, hogy tiszta és egészséges vizet használj, mint amikor megiszod. Olyan káros anyagoktól, mint például az ólom, a forralás sem véd meg. NNK által bevizsgált vízszűrő beszerelésével tökéletesen kiszűrheted a szennyező anyagokat a csapvízből, miközben a hasznos ásványi anyagok megmaradnak.

Fagyaszd le az ételt!

A legbiztonságosabb megoldás, amennyiben nem fogy el az étel, ha a fagyasztóba kerül. Így elkerülhető, hogy az étel a kukában landoljon később. Viszont mindenképp oda kell figyelni arra, hogy mit, hogyan fagyasztasz le és meddig. Illetve fontos az is, hogy megfelelően olvaszd ki az ételt!

Az Arrabona-Frigo élen jár a hűtött és fagyasztott élelmiszerek logisztikájában. Több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk fagyasztott élelmiszerek tárolásában. Az állandó modernizációnak és elhivatott munkatársainknak köszönhetően állunk partnereink rendelkezésére hosszú távú és dinamikus raktározási szolgáltatással. Továbbá cross-docking és professzionális komissiózási szolgáltatás is igénybe vehető.


Fordulj hozzánk bizalommal!

Arrabona-frigo-hu

9027 Győr, Hűtőház u. 4.

+ 36 96 514 580

+ 36 30 370 1272

btoth@arrabona-frigo.hu