Hogyan olvaszd ki a fagyasztott ételeket szakszerűen?

2020.12.23

Múlt heti bejegyzésünkben ötleteket adtunk, hogy hogyan könnyítheted meg a karácsonyi készülődést a fagyasztott élelmiszerekkel. Ezen a héten is a karácsonyi készülődésben segítünk. Mit hogyan érdemes kiolvasztani, hogy maximálisan megőrizze ízét és minőségét? Illetve kitérünk arra is, hogy hogyan fagyaszd le a karácsonyi maradékot.

Korábbi cikkünkben írtunk a fagyasztott élelmiszerek jelentőségéről, és arról, hogy hogyan segíthet az egyre sürgetőbb probléma megoldásában, ami az ételpazarlás. Könnyítsd meg a saját dolgodat, miközben bolygónkat is megóvod!

A fagyasztott hal szakszerű lefagyasztása

Legjobb, ha a halat frissen vásárolod meg, és otthon szakszerűen lefagyasztod. A szupermarketek polcain található halfilék sokszor már kiolvasztáskor elvesztik tömegük 20-30 %-át és a sütési veszteségről még nem is beszéltünk.

A horgászzsákmányt vagy a halárustól frissen vásárolt halat a legnagyobb gondossággal dolgozzuk fel. Ezt követően hűtsük elő a konyhakész halat a hűtőben, ne fedjük le! A cseppmentes száraz halat vákuumfóliázzuk le. A fagyasztóba lazán helyezzük el a befóliázott halakat, hogy lehetőleg egyformán minden oldalról érje a hideg.

Házilag is glazurozhatjuk a halakat. Az előhűtött halakat mártsuk vízbe, majd egy alufóliára helyezve tegyük be a mélyhűtőbe 1-2 órára. Ismételjük meg a folyamatot többször, majd gondosan csomagoljuk szorosan frissentartó fóliába. Így akár 8 hónapig is megőrizhetik frissességüket a halak, ha stabilan legalább-18 fokon tartjuk őket.

Hogyan engedtessük fel a halat, hogy megőrizzük annak frissességét?

Konyhai körülmények között két módszert érdemes választani:

Helyezd a mélyhűtőből kivett halat egy tálcára, majd tedd a hűtő leghidegebb részére. A lassú kiolvasztás során a hal óránként körülbelül egy Celsius fokot melegszik, így megközelítőleg 24 órát vesz igénybe a folyamat. Cserében viszont a hal olyan lesz, mintha csak frissen fogtuk volna, ami ráadásul konyhakész is!

Folyadékban is felengedtethetjük. Viszont szigorúan csak egész halat érdemes ezzel a módszerrel kiolvasztani. Tegyük a fagyasztott halat olyan vízbe, aminek sótartalma 6 százalék és cukortartalma 3 százalék. Vagyis literenként adjunk a vízbe 6 dkg sót és 3 dkg cukrot. Így a halból nem fog az értékes nedvességtartalom kiszökni, miközben sokkal gyorsabban kiolvad.

Az előre panírozott hal azonnal süthető a fagyasztóból kivéve.

Ha teheted, kerüld a mikroban, a meleg vízben és a szobahőmérsékleten való kiolvasztást.

Mit, hogy érdemes felengedtetni?

A zöldségek és gyümölcsök kivételével legjobb, ha minden nem kész ételt a hűtőben, lassan olvasztasz ki. A baktériumok jórésze 4 és 60 Celsius fok között aktívak. A nyers húsokat kiolvaszthatod 60 fokos vízben is, viszont odafigyelést igényel, és a minőségét is ronthatja az alapanyagnak.

A készételeket az elkészítési folyamattal megegyezően célszerű kiolvasztani. Vagyis amit a sütőben sütöttél, azt tedd a sütőbe. Amit pedig a tűzhelyen főztél, azt a lábosban melegítsd újra.

Hogyan fagyaszd le a karácsonyi maradékot?

Első és legfontosabb szabály, olyan ételt ne fagyassz le újra, amit korábban a fagyasztóból vettél elő.

A kész ételeket és süteményeket tedd fagyasztásra alkalmas, jól záródó edényekbe. Lehetőleg porciózva, hogy pont annyit tudj majd kiolvasztani, amennyi el is fog fogyni. Címkézd fel a lefagyasztott ételeket, amin a lefagyasztás dátuma is szerepeljen. Mindenképp várd meg, hogy kihűljenek!

Nem érdemes tojásos ételeket és tejszínes szószókat lefagyasztani. Valamint magas víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket sem érdemes a fagyasztóba tenni, mint például az uborka vagy a zeller.

Professzionális kiolvasztás

Háztartási körülmények között a legnagyobb odafigyelés mellett is a sejtközi nedvesség 8-10 százaléka kárba vész, nem megfelelő kiolvasztás esetén akár 20 százalék is lehet ennek a mértéke. Minél magasabb ez a százalék, annál több értékes anyag távozik az ételből, ami az étel minőségváltozását eredményezheti.

Az Arrabona-Frigo professzionális szabályozott hőmérsékletű felengedtetéssel az élelmiszer minőségi változása minimalizálható. Legfeljebb 2-3 százalékos lehet ez a veszteség a felengedtetés során. Válaszd az Arrabona-Frigo professzionális fagyasztott élelmiszer logisztikai megoldásait!


Fordulj hozzánk bizalommal!

Arrabona-frigo-hu

9027 Győr, Hűtőház u. 4.

+ 36 96 514 580

+ 36 30 370 1272

btoth@arrabona-frigo.hu