AI megjelenésének kihívásai a logisztikai szektorban

2023.06.16

Az elmúlt bő fél évben úton-útfélen a mesterséges intelligenciáról szóló cikkbe futhattunk bele, amelyek jó része az innováció pozitív oldalát emeli ki. Azonban az éremnek mindig két oldala van, nincs ez másképp ez esetben sem. Tagadhatatlan tény, hogy a MI végeláthatatlan lehetőséggel kecsegteti a logisztikai szektort is, de ugyanakkor új kihívásokat is állít a szférában dolgozók számára.

Mesterséges intelligencia a logisztikában

Bár sokak számára úgy tűnhet, hogy jelenleg a MI inkább csak elméleti síkon működik a logisztikában, azonban már napjainkban is számtalan módon könnyíti meg és gyorsítja fel a műveleteket az ágazatban.

A gépi tanulás nyújtotta előnyöket elsősorban az útvonaltervezésnél, a piaci trendek előrejelzésénél, az operatív műveletek automatizálásánál és a back-office folyamatok támogatásánál tudják a vállalatok kamatoztatni. 

Erről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz a linkre kattintva.

Új kihívásokat jelent

A mesterséges intelligencia koncepciója sok vállalkozás számára vonzó az ellátási láncban. A fuvarozó cégek, a raktár üzemeltetéssel és termeléssel foglalkozó vállalkozások mind-mind kamatoztathatják annak előnyeit. Azonban - mint oly sok esetben - hiba lenne csak az előnyökre koncentrálni.

Milyen kihívásokat hoz magával a MI a szektor számára?

Integrációs költségek

A negatívumok közül valószínűleg a költségek igénylik a legkevesebb magyarázatot. A technológia mondhatni gyerekcipőben jár még, ezért rendkívül drága. Azonban még csak nem is ez jelenti a legnagyobb problémát.

Az MI rendszerek egyik legnagyobb hátulütője, hogy minden esetben személyre kell ezeket szabni. Az MI rendszert nem egy egységes rendszerként kell elképzelni, hanem több, független rendszer precíz integrációját jelenti. Az újszerű szoftver speciális hardware-s hátteret igényel, amivel kevés vállalkozás rendelkezik. Mondanunk sem kell, hogy ezek a tényezők az üzembe helyezési költségeket az egekbe emeli.

A költségek azonban itt még nem állnak meg. Az MI egy felhő alapú szoftver, ami folyamatosan növekszik, így a fenntartási költségek - több tárhely, megbízhatóbb és gyorsabb tárhely szolgáltató - növekedésével is számolni kell. A betanulási fázis látható és láthatatlan költségeivel is számolnunk kell. Egyrészről, a tanfolyamok időigényesek és drágák, másrészről pedig ez alatt a rendszert nem tudjuk maximális hatékonysággal működtetni.

Egyrészről hatalmas kockázatot vállal a cég a beruházással, másrészről pedig a MI rendszer integrációjával járó költségeket kevés logisztika szereplő tudja vállalni, ami a piac szét szakadásához vezethet.

Kevesebb humán erőforrás

Az magas fokú automatizáció elkerülhetetlen következménye, hogy kevesebb alkalmazottra lesz szüksége a vállalatnak. Ez egy felől a cég számára előnyt jelent, hiszen a legtöbb vállalkozás számára a bérköltségek jelentik a legnagyobb kiadást. Azonban sosem egyszerű feladat egy-egy munkapozíció megszünésének a kezelése.

A megszűnt pozíciót betöltő dolgozónak új helyet kell találni a rendszerben, vagy pedig el kell bocsátani a cégtől. Egyik sem hálás és könnyű feladat a menedzsment számára. A vállalat legnagyobb értéke a humán erőforrás, ezért nehéz megbecsülni egy alkalmazott valós értékét, és előre jelezni távozásának hatását a cég egésszére.

Megváltoztatja az emberek életét

A MI térnyerése morális kérdéseket is felvet. Tény, hogy a vállalkozás számára sem egyszerű - legtöbbször - egy dolgozó elbocsátása, azonban ez összehasonlíthatatlan azzal, amivel a távozó alkalmazottnak kell szembenéznie.

Ha az automatizáció miatt veszíti el valaki a munkáját, akkor jó eséllyel az egész szektorban hasonló folyamatok mennek végbe. Vagyis, az adott munkakörében jóval nehezebben fog tudni elhelyezkedni az illető, és az is kérdéses, hogy meddig. Ez pedig rengeteg ember, család életszínvonalát, de akár egzisztenciáját is veszélyezteti.

Átláthatóság hiánya

Az ellátási lánc átláthatósága az egyik legjelentősebb piaci trend manapság. A fogyasztók minél többet szeretnének tudni az üzletek polcain található termékekről és azoknak gyártójáról. Az ellátási lánc átláthatóságának fontosságáról részletesebben korábbi cikkünkben írtunk.

A MI-vel viszont a vállalatok éppen az ellenkező irányba kormányoznak, mégha nem is készakarva. A mesterséges intelligencia az emberi aggyal nehezen feldolgozható big data elemzésével hoz döntéseket, vagy javasol döntéseket. Ezt pedig nem, vagy csak nehezen lehet kommunikálni a fogyasztók írányába.

Összegezve

Az MI gyors ütembe fejlődik és egyre nagyobb teret hódít meg magának a logisztika világában is. Az előnyei egyértelműek, és nagyon vonzóak lehetnek a vállalatok számára. Azonban mielőtt elhamarkodott döntést hoznánk a remélt versenyelőny céljából, fontos, hogy tisztában legyünk a lehetséges hátulütökkel is.

Nem biztos, hogy vállalatunk számára megtérül az elképesztően magas beruházási költség, főleg, hogy a fenntartási költségek sem elhanyagolhatóak. Valamint az is könnyen előfordulhat, hogy a távozó munkatársak nagyobb értéket visznek magukkal a vállalatból, mint amennyi bérköltséget megspórolunk. A piaci trendeket és a fogyasztói hangulatot is érdemes szem előtt tartani, mivel hiába hatékony az MI támogatott rendszerünk, ha a fogyasztók elutasítják az átláthatóság hiánya miatt.