Az idei évre várható élelmiszer trendek

2022.03.18

Az ellátási láncnak az elmúlt években számtalan kihívással kellett szembenéznie. 2022. év márciusa után a legtöbb addigi trend megszakadt és a korábbi piaci előrejelzések is értelmüket vesztették. Azóta egy újabb instabil éven vagyunk túl és úgy tűnik, hogy az idei év stabilitást hozhat az élelmiszer piacra. Milyen jelenlegi trendek alakítják az iparágat és mi várható az elkövetkező években? Olvasd el cikkünket a témában!

Tovább növekszik a fagyasztott élelmiszerek piaca

Az elmúlt években látványos növekedésnek indult a hűtési lánc és a trend előreláthatólag nem idén fog megváltozni. A MarketsandMarkets jelentése szerint a hűtött áruk piacának értéke 2021.-ben 4,7 milliárd dollár körül mozgott. Az előrejelzések szerint 2026.-ra nagy valószínűséggel el ez az érték elfogja érni a 10,2 milliárdot. Ez körülbelül évenkénti 16,6 százalékos emelkedést jelent.

Minek köszönhető ez a magabiztos növekedés? Az elmúlt években robbanásszerűen nőtt meg az igény a hőmérséklet érzékeny gyógyszerekre - például a COVID vakcinákra -, a jobb minőségű élelmiszerekre és az általános gyógyászati készítményekre. Emellett felismerték, hogy a fagyasztott élelmiszerek segítségével hatékonyan lehet mérsékelni az étel-pazarlást.

A pandémia kezdetével rengeteg ember számára vált fontossá az egészséges táplálkozás, a minél kevesebb feldolgozott élelmiszer fogyasztása. Viszont a kevésbé feldolgozott, friss élelmiszerek legtöbbször hűtést igényelnek.

A kiszámíthatatlanság a vendéglátásba is jelentős változást hozott. A legfrissebb felmérések szerint a vendéglátóhelyek 74 százaléka használ vegyesen friss és fagyasztott alapanyagokat a felszolgált ételekben.

Változó fogyasztói igények

A fogyasztók vásárlási szokásai alapjaiban változtak meg az elmúlt években. Az emberek étel és ital választása, valamint vásárlási folyamatuk is sokkal komplexebbé vált. Emiatt az áruházaknak sokkal szélesebb termékválasztékot kell kínálniuk. Ez azt is jelenti, hogy egyre több olyan termék kerül a polcokra, amelyek hűtést igényelnek, mivel ezek sokszor hosszú utat tesznek meg, mire az üzletbe érnek és a fogyasztó minél frissebb, egészségesebb élelmiszert szeretne megvásárolni.

Nemcsak a termék preferenciák változtak meg drasztikusan az elmúlt években, hanem a vásárlási szokások is. A karantén és home office időszakkal párhuzamosan jelentősen megnőtt az igény az étel, ital, valamint az élelmiszer házhoz rendelésére. A korlátozó intézkedések nagy része eltűnt és legtöbb helyen visszatértek az irodákba a dolgozók, viszont a házhozszállítás népszerűsége megmaradt.

A Forbes legújabb felmérésében résztvevők 60 százaléka vásárolt online az elmúlt 1 hétben házhozszállítással vagy csomagpont igénybevételével. A megkérdezettek 73 százaléka élelmiszert is vásárolt az elmúlt időszakban online kiszállítással.

Fenntarthatóság előtérbe kerül

A globális éghajlatváltozás korunk egyik legsürgetőbb, megoldandó problémája. Ebből kifolyólag a fenntarthatósági szempontok minden iparágban előtérbe kerültek. Nincs ez másképp az élelmiszeriparban sem. Az élelmiszer-pazarlás világszerte elképesztő méreteket ölt, ami jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Részben emiatt vált az egyik legfontosabb trendé a fenntarthatóság az élelmiszeriparban.

Elképesztő mennyiségű élelmiszer landol nap mint nap a szemetesben. A kidobott élelmiszer lebomlási ideje alatt 37 millió autó károsanyag kibocsátásával megegyező mennyiségű üvegházhatású gáz szabadul fel. Legtöbbször a problémát a lakossági oldalról szokták megközelíteni, azonban az élelmiszer hulladék fele az ellátási láncban keletkezik. Az élelmiszer pazarlás problémájáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz. Kattints a linkre!

Az elmúlt években robbanásszerűen nőtt az igény a raktározás iránt. A keresletre a szektor gyorsan reagált, aminek eredményeképpen rengeteg elképesztő méretű raktárépületet helyeztek üzembe világszerte. A raktárlétesítmények építésénél is megkerülhetetlenné váltak a fenntarthatósági szempontok. Milyen egy fenntartható raktár és hogyan valósítható meg? Olvasd el korábbi cikkeinket a témában, kattints a linkre!