Hogyan alakíthatsz ki inspiráló munkakörnyezetet a logisztikában?

2022.02.03

A munkavállalók motiválása nem egyszerű feladat. Egy olyan munkakörnyezet megteremtése, ami minden nap motiválja a dolgozókat - kiégés kockázata nélkül - hosszú és összetett feladat, ami szakértelmet, illetve stratégiát igényel. Nem tehetjük meg, hogy nem fordítunk kellő figyelmet és erőforrást erre, ugyanis a motivált dolgozó a vállalat sikerének a kulcsa.

Miért fontos a dolgozók motiválása?

A motivált munkavállalók legtöbbször hatékonyabban is végzik munkájukat. Azonban még a legmotiváltabb dolgozó lendülete is elapadhat, ha a munka monotonná válik, amire nagy esély van egy raktár létesítményben. Ha a monotonitás veszi át a hétköznapokat, és a javulás apró szikrája se látszik, akkor az alkalmazottak elhivatottsága, illetve a koncentrációja szépen lassan elillan.

A dolgozók motivációjának és elhivatottságának fontosságáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz a szövegre kattintva.

Versenyképes javadalmazás

A pénz nem minden, de tagadhatatlan tény, hogy az egyik legfontosabb és "legkönnyebb" motivátor a munkahelyen. Ezért fontos, hogy az alkalmazottak rendszeresen részesüljenek fizetésemelésben és bónuszban, ha teljesítményük alapján kiérdemelték. Emellett nemcsak pénzbeli javakkal lehet jutalmazni az alkalmazottakat. Rugalmas munkarend vagy extra szabadnap biztosítása is hatékony motivátor legtöbb esetben.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem a jutalmazás az egyetlen motivációs eszköz és nem is szabad, hogy az legyen. A többi motivációs módszerrel kombinálva érdemes alkalmazni. Ha nem körültekintően és terv szerint élünk a javadalmazás eszközével, akkor könnyen abba a hibába eshetünk, hogy a munkavállalók "csak" a kötelező kompenzációnak veszik, és nem épül ki kötődés a vállalat iránt.

Mindennek az alapja, a kommunikáció!

A szervezeti célokat világosan és tömören kell kommunikálni az alkalmazottak felé, viszont az egyoldalú kommunikáció nem elég. Fontos az empátia, vagyis időt és energiát kell szentelni arra is, hogy meghallgassuk az alkalmazottakat, amire legjobb, ha személyesen kerítünk sort.

Ha alkalmazottai pontosan tudják, mit kell tenniük és miért, akkor jobban teljesítenek. Ha tudják, hogy nyugodtan felszólalhatnak és segítséget kérhetnek bármilyen probléma is áll fenn, akkor sokkal motiváltabbak, illetve elhivatottabbak lesznek, ami a munkahatékonyságon is látszani fog.

Hogyan tudod megvalósítani a jó kommunikáció minta példáját raktáradban és milyen előnyökkel jár? Korábbi bejegyzéseinkből megtudhatod, kattints a szövegre és tudj meg többet!

Csapatépítés

A csapatépítés koncepciónak a célja a munkacsoportok kohéziójának erősítése és megszilárdítása, ami a vállalat számára egy kínálkozó lehetőség. A csapatkohézió erősíti kollektív szellemiséget, és az egyén motivációjára is nagymértékben kihat. Az utóbbi különösen fontos egy raktár létesítményben, ahol a munkavállalóknak együtt kell dolgozniuk, sokszor ad hoc helyzetekben, amikor gyorsan kell cselekedni.

Az egyének egyesítése és egy jól együttműködő csapat kialakítása hosszú folyamat eredménye. Következetesség nélkül nem lesz eredményes a csapatépítés. Lényeges, hogy a csapatépítő tevékenységek ne csak egyszeri alkalmak legyenek, ne mindig a munkavállaló szabadidejéből vegyenek el és ne csak ezekre építsünk, hanem a hétköznapokban is fordítsunk rá figyelmet.

Munkafolyamatok megosztása

Ahogy korábban is írtuk, a monotonitás az egyik legmeghatározóbb és leggyakoribb "motivációgyilkos" tényező. A munkafeladatok rotálása több szempontból is előnyös lehet a vállalat számára. Egyrészről, sokkal képzettebb és rugalmasabb munkaerővel fogunk rendelkezni, mivel az alkalmazottak nemcsak egy-két feladat elvégzésére lesznek képesek. Ez különösen a jelenlegi helyzetben jelent potenciális versenyelőnyt.

Másrészről pedig a munkavállalók is motiváltabbak lesznek, ha változatosabb feladatokat végezhetnek és az új feladatok megtanulását siker élményként élik meg. Természetesen a feladatok megosztását jól behatárolt és megtervezett kereteken belül érdemes tartani, mivel nem várhatjuk el a munkavállalótól, hogy mindenhez értsen, illetve a betanításuk se lenne költséghatékony.