Hogyan legyen fenntartható a raktárad?

2021.08.27

A klímaválság miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a nagyvállalatokra társadalmi szerepvállalásuk miatt. A fogyasztók és a média elsősorban a nagy gyártókra és fuvarozó vállalatokra fókuszálunk. Az ellátási lánc egyik legfontosabb szereplőjéről viszont kevés szó esik. Az utóbbi években a raktárak száma robbanásszerűen nőtt meg országszerte. Napjainkban viszont a raktár befogadóképessége mellett a fenntarthatósági szempont is kritikussá vált. 

Fontos az elhelyezkedés

Fenntarthatósági szempontok miatt is kulcsfontosságú tényező a raktár elhelyezkedése. Válasszunk olyan területet a létesítmény számára, ami közel van a főbb autópályákhoz és vasúti vonalakhoz. Ha raktárunkat megfelelő helyre építjük, jelentősen csökkenthetjük a kamionok szállítási idejét, amivel egyenesen arányosan redukálni tudjuk a károsanyag-kibocsátásukat.

Az Arrabona-Frigo logisztikai szempontból kedvezően helyezkedik el. Raktárunk a győri ipari park szélén, kiváló úthálózati kapcsolattal rendelkezik. Az M1-es autópályától 8 percnyire, a 81-es főúttól 5 percre található, ezen kívül iparvágány is partnereink rendelkezésére áll.

Figyelj a pazarlásra

Minden létesítménynek vannak gyenge pontjai energiatakarékossági szempontból. Leggyakrabban a korszerűtlen világítás és a nyílászárók nem megfelelő szigetelése illetve a szellőzők hiányos karbantartása miatt nőhet meg az energiafogyasztás feleslegesen.

A világítótesteket érdemes energiahatékony LED-es izzókra cserélni. A légszűrőket rendszeresen karbantartásával maximalizálható az energiahatékonyságuk és az élettartalmuk is. Továbbá rendszeresen felül kell vizsgálni a nyílászárók körüli tömítést, hogy elkerülhető legyen az energiaveszteség.

Használj fenntartható anyagokat az építésnél

Érdemes szakemberrel konzultálni a felhasznált anyagokról fenntarthatósági szempontok alapján is. Mielőtt olyan anyagot használnánk fel a raktár megépítéséhez, ami környezetbarátnak tűnik, először győződjünk meg arról, hogy ténylegesen fenntarthatóbb lesz raktárunk felhasználásával.

Egyáltalán nem biztos, hogy fenntarthatóbb lesz a raktár, ha az acél- vagy betongerendák helyett laminált faanyagból készült alternatívát használunk.

Telepíts őshonos növényeket

A sűrű növényzet csökkenti a viharkárok, az árvíz és a belvíz kockázatát. Több helyen az önkormányzat kedvezményben részesíti azokat a cégeket, amelyek stratégiailag fontos területre ültetnek fákat. Ha nagyobb fákat ültetünk az épület oldalához, akkor a nyári hónapokban árnyékot ad a raktárnak. Ezzel jelentősen csökkenthetjük a hűtőrendszerre nehezedő terhelést.

Egy raktár megépítése rendkívül költséges és a tervezéskor nem az esztétikai szempontok érvényesülnek. Viszont őshonos növényzet telepítésével költséghatékonyan teheted szebbé a raktár környező területét. A dolgozók is értékelni fogják, hogy a szünetekben a zöldellő természetbe tudnak kimenni a raktárból.