Mit szimbolizál a húsvéti tojás?

2022.04.11

A húsvét egyik, ha nem a legfontosabb szimbóluma a tojás. A húsvéti piros tojáshoz számtalan szokás és hiedelem társul, amelyek több száz évre nyúlnak vissza. Napjainkra sok feledésbe merült közülük, viszont a tojásfestés művészete velünk maradt. Mit szimbolizál a húsvéti tojás, és miért pont pirosra festik? Olvasd el cikkünket, amiből többek között azt is megtudhatod, hogy miért a nyúl hozza a húsvéti tojásokat!

Mit szimbolizál a húsvéti tojás?
Mit szimbolizál a húsvéti tojás?

Honnan ered a húsvét hagyománya?

A húsvét gyökerei messze túl nyúlnak a kereszténységnél. Időszámításunk előtt a tél végét, és a tavasz érkezését, azaz a megújulást ünnepelték a napéjegyenlőség napján. A kereszténység legnagyobb ünnepének tartott húsvét ehhez hasonlóan, a megújulás ünnepe.

Az újszövetség szerint Jézus a pénteki keresztre feszítése után a harmadik napon, vasárnap támadt fel. A nyugati kereszténységben ennek az ünnepe - azaz a húsvét - a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap van.

Mit szimbolizál a húsvéti tojás?

Az emberiség számára a tojás már több ezer éve fontos szimbólum, ami a termékenységet és az élet csíráját jelképezi. Már az ókorban is számos kultúrában - többek között a Kínában és Egyiptomban - megjelent a színesre festett tojás, ami idővel Európában is feltűnt a pogány népek között.

Feltételezhetően a tavaszi váró rítusokkal együtt a tojásfestés szokása is átkerült a keresztény szokások közé. Az üres hímzett tojások - amiket a barka ágakra aggatnak húsvét előtt -, jelképezik az elmúlást, vagyis Jézus üres porhüvelyét. Nagyszombaton pedig tojásokat szentelnek fel, amit a nagyböjt után szolgáltak fel a sonka mellett, mint a feltámadás szimbóluma.

Miért piros a húsvéti tojás?
Miért piros a húsvéti tojás?

Miért piros a húsvéti tojás?

Maradt a kérdés, miért piros a húsvéti tojás? A piros szín a legtöbb kultúrában az élet és az erő szimbóluma. Nem véletlen, hogy az ókorban is sok helyen pirosra festették a tojásokat. Kínában a Nap, az egyiptomi mitológiában pedig a feltámadás istennőjének Ös-nek a jelképe volt a piros tojás.

A keresztény legendák szerint egy asszony tojással a kezében siratta Jézust a keresztfa alatt, akinek vérre pirosra festette a kezében tartott tojást. Az egyház szerint a piros szín a mártírok vérét, a tojás pedig az újjázülletést jelképezi. Így lett a piros tojás a húsvét egyik legfontosabb szimbóluma.

Napjainkban a tojásfestés hagyománya kezd feledésbe merülni. Elsősorban Közép-, és Kelet-Európában lehet még találkozni hagyományos piros tojással, amit a hölgyek adnak jutalmul a húsvéti locsolásért. Honnan ered ez a vidám szokás? Kattints a linkre és tudj meg többet a húsvéti locsolkodásról!

Mi köze a nyúlnak a húsvéthoz?
Mi köze a nyúlnak a húsvéthoz?

Mi köze a nyúlnak a húsvéthoz ?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért pont a nyúl hozza a húsvéti tojásokat. Valószínűleg egy furcsa véletlen miatt. A húsvéti nyúl fogalma a 16. század előtt hazánkban teljesen ismeretlen volt. A húsvétot, és Jézust leggyakrabban báránnyal szimbolizálták ártatlansága miatt.

A mai Németország területéről indult útjára a húsvéti nyúl "legendája". Egyes német vidéken szokás volt húsvétkor gyöngytyúkot és annak tojásait ajándékozni. Németül a gyöngytyúk "haselhuhn", amit sokszor csak "hasel"-ként emlegetnek. Ez viszont kiejtve kísértetiesen hasonlít a "hase" szóra, ami a nyulat jelenti. A nyúl - a tojáshoz hasonlóan -, a termékenység szimbóluma sok kultúrában, ezért jól illet a fürge állat a húsvéti szokásokba.

Húsvéti készülődés

Az ünnepi készülődést megkönnyítheted a fagy segítségével. A legtöbb húsvéti tradicionális ételt - hasonlóan a karácsonyi menühöz - már hetekkel az ünnep előtt elkészítheted. A kész vagy félkész ételeket tedd a fagyasztóba, ahol minőségét és állagát tökéletesen megőrzi akár hónapokig.

Kivétel ez alól a sokszor említett húsvéti tojás. A tojás egyike azon kevés élelmiszereknek, amit nem ajánlatos a fagyasztóba tenni. A hideg hatására a héja megrepedezik és a tojás belseje kifolyik, mielőtt megfagyna és a főtt tojások állaga se lesz az igazi a kiolvasztást követően.

Mit és meddig érdemes a fagyasztóba tárolni? Olvasd el fagyasztott élelmiszer útmutatónkat!