Tavaszi zöldségek és gyümölcsök - válaszd az idényterményeket

2023.03.17

A globalizációnak megvannak az előnyei, hiszen az inségesebb időkben - télen és kora tavasszal - is széles választékban találhatunk zöldségeket és gyümölcsöket az üzletek polcain. Ránézésre vonzónak tűnik a pirosló paradicsom vagy eper, valójában azonban nem ideális választás.


Fenntarthatóság a konyhában


Ami vásárlói szempontból legfontosabb, hogy ezek a termények csak egészségesnek tűnnek. Igazából nagy részük kényszerérett, így tápanyag-, illetve vitamintartalmuk - és persze élvezeti értékük - messze elmarad a várttól. Emellett legtöbbször messziről érkeznek, ami miatt ökológiai lábnyomuk is magasabb, és sokszor több vegyszerrel kezelik. A szezonalitás fontosságáról korábbi cikkünkben olvashatsz.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy teljesen le kell mondanod a szezonon kívüli zöldségekről és gyümölcsökről. A frissként kínált áruk helyett, a fagyasztott terméknél keresd a szezonon kívüli finomságokat. A fagyasztott zöldségek és gyümölcsök jelentőségéről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Kora tavaszi zöldségek

Vannak olyan zöldségek, amelyek kifejezetten jól tűrik a hideget, és a márciusi fagyokat is jól bírják. Velük találkozhatunk először április derekán:

Retek

A Kelet-Ázsiából érkezett gumós növény a húsvét egyik mellékszereplője a szintén piros húsvéti tojás mellett. A retek érik be elsőként jellemzően április elején. Gazdag többek között C-, és B1-vitaminban, valamint folsav tartalma is jelentős.

Fejes saláta

A fejes saláta egyike azoknak a zöldségeknek, amelyek szüntelenül elérhetőek egész évben. Azonban Magyarországon szabadföldön csak áprilistól közepétől terem. Zöld levelei gazdagok C-vitaminban és vasban.

Sóska

Bár nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, mégis a magyar konyha egyik jellegzetes zöldsége, ami elsősorban annak köszönhető, hogy elsőként érkezik a hideg tél után. C-vitamin, foszfor és vas tartalma jelentős.

Tavaszi zöldségek

Április végétől a természet számtalan friss és zsenge zöldséggel lát el mindket.

Zöldborsó

A méltán népszerű zöldborsó több szempontból is szuperfoodnak számít. Egyrészről számtalan módon támogatja szervezetünket: magas vitamin és ásványi anyag tartalma. Másrészről pedig fenntartható. Az egyik legkisebb ökológiai lábnyommal rendelkező élelmiszerünk. Tápanyagtartalma rendkívül magas, miközben termesztése kevés erőforrást igényel.

Spárga

A zöldségek királyának becézett spárga több okból is megérdemli a címet. Bár a zöldség legnagyobb része - 94 százaléka - víz, mégis rengeteg vitamin és ásványi anyag koncentrálodik a zsenge zöldségben. Viszont van egy árnyoldala is. A zöldborsóval ellentétben kényes és tápanyag igénye is rendkívül magas, ami miatt messze a legmagasabb ökológiai lábnyommal bíró zöldség.

Sárgarépa

A jó eltarthatósága miatt a sárgarépa is egész évben elérhető. Azonban ízben és állagban összehasonlíthatatlan a friss zsenge tavaszi répa a télen kapható társaival. A sárgarépa gazdag kalciumban, magnéziumban és A-vitaminban.

Tavaszi gyümölcsök

Magyarországon tavasszal gyümölcsökkel még nem igazán számolhatunk. Ilyenkor a virágba borult gyümölcsfákban lehet csak gyönyörködni. Egyedül néhány korán termő eper fajtával találkozhatunk május vége felé. Illetve a rebarbarát sorolhatjuk ide.

A rebarbara ugyan zöldségnek számít, de felhasználási módjai miatt sokszor gyümölcsként tekintünk. A rebarbara a spárgához hasonlóan rendkívül egészséges, gazdag A-, C-, E-, K-vitaminban, valamint ásványi-anyag tartalma sem elhanyagolható.