A 9 leggyakoribb raktár típus 2. rész

2022.06.16

Múlt heti cikkünkben 5 olyan raktár típussal foglalkoztunk, amelyek mondhatni általános igényeket elégítenek ki különböző módon. Mai cikkünkben viszont már a speciálisabb igényeken és megoldásokon van a hangsúly.

Raktár igény szerint

Az elmúlt évek folyton változó piaci helyzete hívta életre ezt a raktározási típust. Az online kereskedelem fellendülése, a kereslet, és kínálat folyamatos ingadozása miatt egyre nagyobb lett az igény az olyan raktározási lehetőségek iránt, amelyek ideiglenes rakteret biztosítanak az átmeneti, vagy szezonális raktározási szükségletek kielégítésére. Ugyanis a kapacitásbővítés nemcsak rendkívül költséges, de a kiszámíthatatlan piaci helyzet miatt sem biztos, hogy valaha megtérül.

Szerencsére az igény találkozott a kínálattal, amivel mindenki jól járt. Sok vállalat csökkentette termelését, és ezáltal készletét, aminek következményeként jelentős kapacitás felesleg jelentkezett. Az üzemeltetési költségek csökkentésének érdekében ezeket a felesleges rakteret igyekeztek bérbe adni. A megoldás olyannyira jól működött sok esetben, hogy a korábbi cikkünkben részletezett szövetkezeti raktárak jöttek létre a különböző vállalkozások közös társulása révén.

Hűtőraktárak

A legegyszerűbben a következőképpen lehet definiálni a hűtőházat: egy olyan épület, ami speciális környezeti feltételekre korlátozódik, a termékek biztonságának érdekében. Az egyik ilyen környezeti feltétel nem más, mint a dermesztő hideg.

A hűtőházak kívülről sokszor ugyanúgy néznek ki, mint egy úgymond hétköznapi raktár. Azonban saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy belülről már teljesen más érzést kelt. Az állandó legfeljebb -18°C-os hőmérséklet kihívás elé állítja a raktár üzemeltetőjét, és az ott dolgozókat egyaránt. Bővebben a hűtőházak "kulissza titkairól" korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints a linkre!

A hűtőraktárak a logisztikai szektorban egy rendkívül speciális igényt elégítenek ki, mégis nélkülözhetetlenek a mindennapi életben. Ugyanis számos termék minőségének a megőrzéséhez állandó, alacsony hőmérséklet szükséges. Nem csak a megszokott élelmiszerek, mint a fagyasztott halak, vagy a sajtok igényelnek hűtést, hanem sok más termék is, néhány kifejezetten meglepő típus is, mint például gyógyszeripari termékek jelentős része.

Korábbi cikkünkben összegyűjtöttük azokat a termékeket, amikről nem gondolnánk, hogy hűtve tárolják. Kattints a linkre!

Vámközraktár

A vámraktár egy köztes raktár, ahol az import árukat tárolják, mielőtt a vámokat, illetve vámkezelési illetékeket kezelik, és kiegyenlítik számlákat a behozott áruk után. A vámkezelés - különösen nagy mennyiségű, távolról érkezett áru esetén - hosszadalmas és kiterjedt folyamat, ezért sokszor szükség van egy raktárra, ahol a termékeket biztonságosan lehet tárolni a bürökráciai folyamatok lezárásáig.

Ezeknek a raktáraknak a szabályozását a NAV végzi az Európai Uniós és nemzetközi vámjogszabályok mentén. Az állami szerv a raktározásért biztosítékot kér a vállalkozásoktól, aminek a mértéke a vállalkozás korábbi üzleti teljesítményétől, és a raktározni kívánt áru értékétől függ. Cserében az importőrnek mindaddig nem kell vámdíjakat fizetni, amíg az áru kereskedelmi forgalomba nem kerül.

A vámraktárak vonzóak lehetnek kis-, és nagyvállalkozások számára egyformán. Valamint az is nagy előnye, hogy a legtöbb speciális kezelést - például hűtést - nem igénylő termék tárolására alkalmasak.

Elosztó központok

Az elosztó raktárak az elmúlt évtizedekben indultak virágzásnak. A célja, hogy nagy mennyiségű rakományt lehessen tárolni rövidtávon, és szükség esetén a lehető leggyorsabban tovább lehessen szállítani innen az árut és a terméket a kereskedőhöz.

Ennek céljából ezek a raktárak sokszor jelentősen eltérnek a többi típustól. Elsősorban a rövidtávú raktározásra rendezkednek be, és sokszor - például a cross-docking szolgáltatás igénybe vételével - az áru csupán néhány órát tölt ezen az állomáson. Ebből kifolyólag nem egy robosztusos raktárépületet kell elképzelni magas tömött sorokkal, hanem egy modern környezetet, ahol az áruk gyors, és szabad áramlása biztosított.

Általában ezeket a raktárakat nem a különböző termelő, vagy kereskedelmi vállalkozások veszik igénybe, hanem a logisztikai szektor szereplői, például a fuvarozó cégek. Legfontosabb szerepük az, hogy egy gyors, és viszonylag rugalmas kapcsot teremt a beszállítók, valamint a vevők között. Egy bázist biztosít, ahol nem a raktározás, hanem az áru disztribúciójának biztonságos, és pontos lebonyolítása a cél.