Hogyan minimalizáld a biztonsági kockázatokat a hűtőházban?

2021.08.13

A hűtőházi munkakörnyezetben számos egyedi potenciális veszélyforrással kell számolni. A veszélyforrások ismerete és egy jól bevált biztonsági modell elengedhetetlen ahhoz, hogy a dolgozókat illetve az eszközöket biztonságba tudjuk.

Egyre bővül az igény a hűtőházra

Legfrissebb elemzések szerint az elmúlt években, különösen a pandémiás időszakban jelentősen megnőtt az igény a hűtött élelmiszerekre. Az ezredforduló óta közel 43 százalékkal növekedett a hűtőházak kapacitása.

A piaci előrejelzések szerint 2025-ig egészen biztosan ki fog tartani a növekedési trend. Ahhoz, hogy az ügyfelek elvárásait maradéktalanul kielégítsük, nem elég a kapacitást növelni. A hatékonyság fenntartásának érdekében törekedni kell arra is, hogy minimalizáljuk a balesetek kockázatát a raktárban és megőrizzük az alkalmazottak egészségét. Mit tehetsz a dolgozók biztonságáért?

Biztosíts alkalomhoz illő ruhát

A megfelelő munkaruha elengedhetetlen a magas kockázatú munkaterületen, különösen igaz ez a hűtőházra. A munkavállalóknak biztosítani kell szabvány hűtőházi védőruházatot és meg kell győződni arról is, hogy rendeltetésszerűen használják is ezeket.

Alakíts ki pihenő helyet

A munkavállalók számára biztosítani kell meleg pihenőhelyet, ahol szünetekben lazíthatnak és felmelegedhetnek. A forró védőital biztosításáról se szabad megfeledkezni. A munkavállalónak kötelessége biztosítani meleg italt az extrém körülmények között dolgozók számára. További információkért olvasd el a védőitalról szóló cikkünket.

Tartsd tisztán hűtőházat

A kiömlött folyadék kis mennyiségben is rendkívül veszélyes tud lenni a hűtőházban. Ezért fontos, hogy fokozottan figyeljünk a hűtőtér tisztántartására és a jegesedésre. Mindig győződjünk meg róla, hogy a munkaterület törmelék- és jégmentes.

A jegesedés nem csak balesetveszélyes, hanem az üzemeltetési költséget is megemeli. Érdemes párátlanító készülékeket szerelni a hűtőházba, hogy minimalizáljuk a levegő nedvességtartalmát.

Biztonság mindenek felett

Minden munkahelyen, különösen a hűtőházban elengedhetetlen a rendszeres biztonsági ellenőrzés. Ehhez létre kell hozni egy belső ellenőrzési listát, ami mindenre kiterjed a raklapok biztonságos elhelyezésétől a kártevőirtásig. Érdemes a biztonságot a vállalati kultúrába beépíteni, így minimalizálva a biztonsági kockázatokat a raktárban.

Fordítsunk időt a raklapok és az állványrendszerek ütemezett karbantartása

A hűtőházi csapatnak rendszeresen szemrevételezni kell az állványrendszer állapotát. Meg kell győződni arról, hogy az állványrendszer sértetlen, és nincs rajta párakicsapódás, ami jegesedéshez vezet.

Évente legalább egyszer ütemezetten felül kell vizsgálni az összes raklapot. Az elhasznált és sérült raklapok balesetveszélyesek. Bár a raklapok javítása egyszerűnek tűnik, viszont fontos hogy hozzáértő szakember végezze a paletták vizsgálatát és helyreállítását. Egy kisebb, szinte észrevehetetlen strukturális hiba a raklapon jelentősen csökkenti annak teherbírását, ami súlyos balesethez vezethet.

Figyeljünk a fagyban töltött időre

Fontos, hogy a dolgozóknak lehetőségük legyen rendszeresen szünetet tartani. A munkavállalónak azonnal el kell hagyniuk a hűtött teret, ha a hipotermia tüneteit tapasztalja, aminek az alábbi tünetei lehetnek:

  • fáradékonyság, aluszékonyság

  • egyensúlyzavar

  • hidegrázás, izomrángás

  • lassult légzés

Jól megvilágított raktár

Kevesen gondolnak rá, de a világításnak jelentős szerepe van a hűtőházakban. A hatékony munkavégzéshez, a potenciális veszélyforrások felismeréséhez és a biztonsági figyelmeztetések láthatósága miatt elengedhetetlen, hogy megfelelően meg legyen világítva a raktér.

Biztonság és hatékonyság

Az eredményes hűtőraktár kulcsa a szakképzett és elhivatott csapat. A vállalat kötelessége mindent megtenni az alkalmazottak biztonságáért és a jó munkakörülmény megteremtéséért. 

Az Arrabona Frigo a folyamatos fejlesztéseknek és az elkötelezett munkaerőnek köszönhetően a legszigorúbb nemzetközi minőség-biztonsági szabványoknak is megfelel.