Hogyan növeli az energiahatékonyságot a LED ízzó a raktárban?

2022.10.07

A klímaváltozás már nem csak egy riasztó kifejezés, amivel egyes tudósok riogatnak minket, hanem a valóság. Ha ez nem lenne elég, még az energiaválság is felütötte a fejét. Mindkettőre tökéletes megoldásként szolgál, ha energiahatékony megoldásokra törekszünk. Az izzók cseréje apróságnak tűnhet elsőre hangzásra, ha jobban megvizsgáljuk az előnyeit, akkor látni fogjuk, hogy nem is olyan apróság.


Logisztikának ki kell vennie a részét

Az élelmiszeripar felelős a globális károsanyag kibocsátás egyharmadáért, és ez az arány a következő években csak növekedni fog. Előreláthatólag 2050-ig az élelmiszerek iránti kereslet 60 százalékkal fog emelkedni. Viszont az élelmiszer iparnak nem csak a kereslet igényének kell megfelelnie.

A társadalom felől is nagy nyomás nehezedik rá, mivel a fenntarthatósági szempontok is napról napra egyre fontosabbak. Manapság sok fogyasztó számára nem elég az, hogy van egy adott termék, hanem az is fontos, hogy mekkora az ökológiai lábnyoma van ennek a terméknek.

Szerencsére az energiahatékonyság növelésével egyszerre csökkentheti vállalkozásunk az ökológiai lábnyomát, és a költségeit. Ezt leghatékonyabban akkor tudjuk megtenni, ha már az alapoknál figyelembe vesszük a fenntarthatósági szempontokat. Azonban, folyamatában is számtalan lehetőségünk adódik, hogy kisebb-nagyobb mértékben növeljük raktárunk energiahatékonyságát.


LED izzók előnyei

Lássuk, hogy egy olyan apróságnak tűnő dolog, mint a világítás cseréje, hogyan járul hozzá ehhez!

Csökkenti az energiafogyasztást

Az első, és legfontosabb előnye a LED izzóknak természetesen az, hogy jelentősen csökkenti az áramfelhasználást a raktárban, és ezáltal annak ökológiai lábnyomát. Az Amerikai Energiaügyi minisztérium állásfoglalása szerint a LED izzók 80%-kal hatékonyabbak a hagyományosnál. Emellett az sem utolsó szempont, hogy jóval kevesebb hőt bocsátanak ki, ami például egy hűtött raktárban igen nagy előnyt jelent.

Programozható

A hagyományos világítással szemben, a LED-es rendszereket fejlett vezérlési technikával lehet ellátni. Ennek révén pedig egyszerűen szabályozhatjuk az éppen aktuális igények szerint a fény erősségét, irányát és ütemezését. Ezzel tovább csökkenthető az energiafogyasztás, és az is könnyen lehet, hogy jóval kevesebb izzó testre lesz szükségünk ugyanakkora tér megvilágítására.

Csökkenti a balesetek kockázatát

Sajnálatos módon egy raktár nem tekinthető kockázatmentes munkahelynek. Az év első felében összesen 1348 baleset történt a logisztikai szektorban, és sajnos súlyosságát tekintve az átlag felett vannak ezek az incidensek. A Journal of Architectural Engineering neves folyóiratban közölt cikk becslése szerint, a jól megvilágított munkatér 60 százalékkal csökkentheti a munkahelyi balesetek kockázatát.

A jó megvilágítás megkönnyíti a nehézgépek használatát, könnyebben azonosíthatóak a veszélyforrások. Továbbá a tiszta, fehér fénynek köszönhetően a különböző feliratok, jelzések és színek is jobban látszanak, mint a meleg, narancssárgás színben.


Csökken a tűz,- és robbanásveszély kockázata

A régi, elavult izzókra potenciális veszélyforrásként kell tekintenünk. Ugyanis ezek az izzók időnként nem egyszerűen csak kiégnek, hanem kisebb-nagyobb robbanás, vagy szikra kisérletében alszanak ki. Ez pedig bizonyos körülmények között - ami egy raktárban nagy eséllyel előfordulhat - komoly balesetet okozhat.

Számtalan különböző áru van, ami jóval gyulékonyabb az átlagnál. Például a keményítőnek, és a különböző édesítőszereknek egy kisebb tűz, vagy egy nagyobb szikra is elég, hogy lángra lobbanjanak. Ugyanez igaz az ammónia gázra is, amit sok hűtőház használ még jelenleg is a hőmérséklet alacsonyan tartásához.

Tartósabbak a LED izzók

A LED izzók élettartama látványosan hosszabb a hagyományosoknál, ami két okból is előnyös. Bár bekerülésű költségük magasabb, azonban hosszútávon többszörösen megtérül ez az árkülönbség. Másrészről pedig, ennek köszönhetően jóval ritkábban kell cserélni az izzókat, ami jelentős munkát igényelne. Emellett a fenntarthatóság irányába is teszünk egy lépést, ugyanis ha ritkábban kell cserélni az izzókat, az azt jelenti, hogy kevesebb hulladékot is termelünk.

Hogyan lehet még fenntarthatóbb?

A válasz nagyon egyszerű: Ha az alacsonyabb energiafelhasználás nagyobb - vagy akár teljes - részét megújuló energiával fedezzük. Például korszerű napelem parkkal, ahogy azt az Arrabona-frigo hűtőháza is teszi.