Mi az a komissiózás, és milyen típusai vannak?

2022.10.26

A komissiózás a logisztika egyik alapfogalma, és egyike a raktározás alapfolyamatainak. A komissiózást tartják a legerőforrás igényesebb folyamatnak a logisztikában, mivel napjainkban is jórészt manuálisan végzik a legtöbb létesítményben. Ismerkedjünk meg a fogalommal!

Mi az a komissiózás?
Mi az a komissiózás?

Mit jelent a komissiózás?

A szakirodalom szerint a komissiózás jelentése a következő: "A komissiózás az áruk előre megadott megrendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását megvalósító folyamat, amely a megrendelés átvételével kezdődik, és a kigyűjtött áruk rendelésenkénti összeállításával fejeződik be."

Mit jelent ez a gyakorlatba? Egy bútoráruház webshopján keresztül valaki lead rendelést egy szett kerti garnitúrára, egy asztalra és hat székre. A rendelést továbbítják a raktár felé, ahol az ott dolgozók a különböző sorokból, vagy raktár részből válogatják a kért árukat, és egy csomagként előkészítik kiszállításra.

Komissiózás fajtái

A komissiózásnak két fajtáját különböztetjük meg alapvetően. Az egyik az egylépcsős komissiózás, a másik pedig a kétlépcsős komissiózás. A kétlépcsős komissiózás nem feltétlenül jelenti azt, hogy jobb is. Lássuk mindkét fajtának az előnyeit és hátrányait!

Egylépcsős komissiózás

Ez esetben a dolgozó, vagy dolgozók egy rendelés minden elemét - általában ABC sorrendben - kigyűjtik, majd összeállítják kiszállításra. A csomag ellenőrzését követően indul a következő megrendelés teljesítése.

Ez a komissiózási fajta akkor hatékony, ha nagyobb volumenű, de nem bonyolult - azaz kevés különböző áruból álló - rendelést kell teljesíteni. További előnye, hogy kevesebb erőforrást igényel, gyorsabban lehet soron kívüli rendeléseket kezelni, és az esetleges hibákat is könnyebb kezelni.

Azonban hátránya is van az egylépcsős komissiózásnak. Bonyolultabb rendelések esetén jóval hosszabb ideig tart az áru összegyűjtése, és sokkal inkább a manuális munkára kell hagyatkozni, emiatt a technológiai és technikai vívmányok kevésbé hasznosíthatóak ez esetben.


Komissiózás fajtái
Komissiózás fajtái

Kétlépcsős komissiózás

A kétlépcsős komissiózást jelentősebb raktárakban szokták gyakrabban alkalmazni, ahol több, és összetettebb rendelés van. Ez esetben több különböző megrendelésben van azonos termék, ezért nem egy-egy rendelés teljes kigyűjtését végzik el először, hanem egy-egy termékét.

Ha minden előírt termék kigyűjtésre került, akkor következik a komissiózás második lépcsője, amikor a kigyüjtött termékekből összeállítják a különböző megrendeléseket.

Jó láthatóan ez a művelet sokkal összetettebb, és jóval több erőforrást igényel. Azonban, ha sok különböző rendelést kell teljesíteni, akkor az egy egységre eső erőforrás, és idő jobban eloszlik, így sokkal hatékonyabb az egylépcsős komissiózásnál. Illetve a gépesített technikát is jobban ki lehet használni. Ez például cross-docking szolgáltatásnál kritkus fontosságú.

Raktári alapelvek

Az áruk kigyűjtése, és a rendelések összeállítása a fő raktári alapelvek, a FIFO, FEFO vagy LIFO alapján történik. Mit jelentenek ezek a mozaikszavak pontosan? Olvasd el cikkünket a témában!