Leggyakrabban előforduló hibák a raktározásban I.

2022.01.07

Az elmúlt évben jelentősen megnőtt a kereslet a fogyasztási cikkek raktározására. A megnövekedett igény új kihívás elé állítja a raktárt üzemeltető vállalkozásokat. Ahhoz, hogy ezt a megnövekedett igényt kitudják szolgálni anélkül, hogy az ügyfél elégedettségen csorba essen, a hiba kockázatát minimalizálni kell.

Megnövekedett igény

Szinte minden fogyasztási cikk iránt megnőtt a kereslet az elmúlt évben, - a fagyasztott élelmiszertől kezdve a tisztítószereken át a ruhákig - amivel arányosan a raktározás iránti igény is megugrott. A raktár létesítményeknek a megnövekedett ki és bemenő forgalmat legtöbbször kapacitásbővítés nélkül kell megoldani, ugyanis az utóbbi rendkívül költséges és időigényes.

Mit tehet akkor a raktár üzemeltető, hogy kezelni tudja az igényt? A válasz egyszerű: a hatékonyság növelésével. Aminek egyik legegyszerűbb módja, ha a produktivitás útjába álló hibákat azonosítja és elhárítja.

Helyhiány

A megnövekedett árumennyiségnek helyett kell biztosítani a raktárban, anélkül hogy a rakteret bővítenénk. Ennek érdekében maximalizálni kell a meglévő helykihasználtságot és az elrendezésre is figyelmet kell fordítani, hogy a nagy mennyiségű árut gyorsan tudjuk mozgatni.

A raktár alapterületének bővítése költséges, ezért függőleges irányba érdemes terjeszkedni. Ehhez jól felépített modern állványrendszerre van szükség. A polcrendszer modernizációja ugyan számottevő beruházással jár, viszont a raktár bővítéséhez képest már nem is olyan jelentős.

Az Arrabona-Frigonál a modern, dinamikus állványrendszernek köszönhetően a hűtőház 5.700 m2 alapterületét maximálisan ki tudják használni, miközben az áruk gyors és biztonságos mozgatása is garantált.

Elavult eszközök és gépek

Ahhoz, hogy a raktár üzemeltető cégek lépést tudjanak tartani a megváltozott igényekkel, a munkaeszközöket és gépparkot is rendszeresen felül kell vizsgálnia, illetve szükség esetén fejlesztenie kell. A megnövekedett áru mozgást sokszor ideiglenes munkaerő bővítéssel próbálják kezelni. Ennek hatékonysága viszont nagyban függ a raktárban található gépektől és a munkaeszközöktől.

A régi, sokszor bonyolult és elavult gépek, valamint eszközök miatt a betanulási idő rengeteg időt, illetve erőforrást igényel. Korszerű és egyszerűbb munkaeszközökkel nemcsak a betanításra fordított erőforrásokat takarítjuk meg, hanem hosszú távon a karbantartási költségeket is. Ugyanis egy-egy újabb modellhez könnyebb beszerezni a hiányzó alkatrészt, mint egy olyan eszközhöz, amit nagy valószínűséggel már nem is gyártanak.

Távolságok

Az elmúlt évek tapasztalatai rávilágították a logisztikai szektor szereplőit arra, hogy mennyire fontos a termék és a végfogyasztó közötti távolság. Különösen, ha az áruszállítás országhatárokon ível át. Nemcsak a szállítási költségeket növeli ezáltal a távolság, hanem kiszámíthatatlanná is teszi a szállítási időt.

Ezt meglévő raktárnál már nehéz lenne orvosolni. Viszont, ha új raktár építését tervezzük, vagy ha a termékek raktározását külsős cégre szeretnénk bízni, akkor mindenképp figyelembe kell venni a raktár létesítmény elhelyezkedését.

Az Arrabona-Frigo logisztikai szempontból kedvezően helyezkedik el. Raktárunk a győri ipari park szélén, kiváló úthálózati kapcsolattal rendelkezik. Az M1-es autópályától 8 percnyire, a 81-es főúttól 5 percre található, ezen kívül iparvágány is partnereink rendelkezésére áll.

Cikkünk folytatását a szövegre vagy a képre kattintva olvashatod! Iratkozz fel, hogy ne maradj le róla!