A raktározásban előforduló leggyakoribb hibák II.

2022.01.13

A fogyasztói cikkek iránti kereslet 2019 óta jelentősen megnőtt. Az Egyesült Államokban az elmúlt két évben több, mint 30 százalékkal nőtt a kereslet a tartós fogyasztási cikkek, és közel 20 százalékkal a nem tartós javak iránt. A tendencia globális szinten megfigyelhető a fejlett országokban, ami nagy nyomást helyez a logisztika szereplőire. A feszített munkatempó viszont növeli a hibák kockázatát.

Ahol a hibának nincs helye

Ahogy korábbi cikkünkben említettük, a fogyasztási cikkek iránti robbanásszerű kereslet növekedés komoly kihívás elé állította a logisztikát, többek között az áruraktározást. Ahhoz, hogy raktár üzemeltető vállalkozások maradéktalanul ki tudják szolgálni az igényeket, minimalizálni kell a hiba kockázatát. Amihez először a potenciális hibaforrásokat kell azonosítani.

Folytatjuk előző héten elkezdett felsorolást a raktárban leggyakrabban előforduló hibákról:

Monitorozás hiánya

A rosszul kialakított raktárak nemcsak az jó helykihasználtságot és a termékek gyors mozgatását akadályozzák, hanem a raktár felügyeletét is megnehezítik. A megnövekedett és megváltozott igények kiszolgálásához elengedhetetlen a gyors alkalmazkodóképesség.

Ehhez pedig szükség van egy folyamatos és átfogó felügyeleti rendszerre. Ennek hiányában a vezetőség, a raktár üzemeltetők, illetve a raktár dolgozói nem, vagy csak nehezen tudják azonosítani a felmerülő hibák gyökerét, ami lassítja a raktári folyamatok optimalizálását.

Pontatlan készlet

A készletszint folyamatos ellenőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy pontosan és időben ki tudják szolgálni a raktárak az ügyfelek igényeit. A pontatlan leltár magába hordozza annak a veszélyét, hogy miközben egyes termékekből hiány van, addig más árukból túl rendeljük magunkat, aminek következményeként holt leltár keletkezik.

A holt leltár nemcsak rendkívül sok plusz költséget jelent, hanem jelentős mennyiségű erőforrást is leköt, ami hátráltatja a vállalkozás fejlesztését és terjeszkedését. Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk ezzel a problémával és a lehetséges megoldásokkal. Kattints a linkre vagy a képre, és tudj meg többet!


Felesleges műveletek

A raktári munkafolyamatok hatékonyságát jelentősen növelhetjük azzal, hogy a felesleges mozzanatokat azonosítjuk és ésszerűsítjük vagy kiiktatjuk a műveletekből. Sok raktár létesítmény küszködik azzal a problémával, hogy a munkafolyamatok túl bonyolultak és többlet lépcsőket tartalmaznak, ami miatt rengeteg erőforrás vész kárba.

Érdemes a raktári folyamatokat időközönként felülvizsgálni - az áruk bevételezésétől kezdve, a raklapok kezelésén át, a papírmunkáig -, hogy optimalizálni tudjuk a raktári műveleteket. Egy-egy felesleges lépés kiiktatásával jelentős mértékű erőforrás takarítható meg, amit máshol jól hasznosíthatunk.

Munkahelyi balesetek

A raktárak legrettegettebb eseménye a munkahelyi baleset. A termékek és a raklapok - amelyek súlya akár másfél tonna is lehet - mozgatása potenciális veszélyforrást jelent a raktárban. Nem véletlen, hogy logisztikai szektorban a legmagasabb a munkahelyi baleset kockázata és az incidensek súlyossága is jóval magasabb az átlagnál.

A munkahelyi balesettel járó kár számszerűsítése nem egyszerű feladat. A kártérítés és betegszabadság miatt kiesett munkanapok jelentős költséget jelentenek a vállalkozás számára, emellett a kiesett munkaerő miatt a többi dolgozóra sokszor nagyobb teher nehezedik, ami növeli a további baleset kockázatát és a fluktuációt. Emellett egy súlyosabb baleset a cég reputációján is nyomott hagy, ami csökkenti az új és meglévő partnerek bizalmát.

Minden vállalkozás számára a balesetek elkerülése kell, hogy a legfőbb prioritás legyen. A hűtőházban a speciális munkakörülmények miatt még több veszélyforrással kell számolni, ezért az Arrabona-Frigonál mindent megteszünk a munkavállalók biztonságának érdekében.

Korábbi cikkünkben alaposan körbejártuk a munkahelyi biztonság témáját. Ahhoz, hogy minimalizálni tudjuk a munkahelyi balesetek kockázatát, a biztonságot bele kell építeni a vállalati kultúrába. Mi az a biztonság központú vállalati kultúra és hogyan tudod megvalósítani? Kattints a linkre vagy a képre, és olvasd el korábbi bejegyzéseinket!

Eszközhiány

Az elmúlt években globális szinten, számos különböző terméknél jelentkezett készlet hiány, ami a raktározást is érinti. A 2020 és 2021 májusa között több, mint négyszeresére emelkedett a fa alapanyagok ára, ami miatt világszerte hiánycikké vált a logisztika alapjának emlegetett fa raklap.

A világ egyik legnagyobb és legfejlettebb gazdaságával rendelkező Amerikai Egyesült Államokban elképzelhetetlen lenne a logisztika fa raklapok nélkül. Az észak-amerikai országban közel 2 milliárd raklap van mindennapos használatban, aminek 94 százaléka fából készült.

Fa raklap hiány globális probléma lett napjainkra, ami az ellátási lánc összes szereplőjét érinti, beleértve a fogyasztót is. Mi okozza a raklap hiányt és milyen következményei vannak? Olvasd el korábbi cikkünket a témában, kattints a linkre vagy a képre!