Mire kell figyelni hűtött áru szállításnál?

2021.12.10

A hideg élelmiszerek és a fagyasztott áru szállítása minőségi kompromisszumok nélkül meglehetősen körülményes. A legapróbb hiba is az élelmiszer minőségének rovására mehet, rosszabb esetben pedig akár az egész rakomány kárba vész. Ahhoz, hogy minimalizáljuk ennek kockázatát, több dolgot is szem előtt kell tartani.

Hűtött áru szállítás
Hűtött áru szállítás

Mennyire költséges a hűtött áru szállítás?

Nehéz lenne fix árakkal kalkulálni, ha hűtött és/vagy fagyasztott árut szeretnénk szállítani, mivel rengeteg paraméterből tevődik össze a fuvarozás. A távolság, az idő, az áru súlya, jellege és sokszínűsége mind-mind befolyásolja a szállítási költséget.

Nem szállítható minden egyformán

A hűtött áru fuvarozás során a hűtőkonténerek és vagonok biztosítani tudják a tartósan alacsony hőmérsékletet az utakon vagy a vasúton. Ugyan ezekben a speciális szállító terekben biztosított a termékek folyamatos hűtése, viszont nem minden áru alkalmas hosszú távú szállításra. A legtöbb gyümölcs és zöldség tovább eláll hűtve, viszont közülük többnek a minősége jelentősen romlik, ha hosszú ideig van az kitéve alacsony hőmérsékletnek.

Fagyaszd le előre a termékeket

Legalább a szállítási napot megelőzőleg 24 órával fagyaszd le a kívánt termékeket, ugyanis sokszor 48 órára van szüksége az árunak arra, hogy elérje a minimális hőmérsékletet.

Mindig figyelj a csomagolásra

A csomagolás fontos szempont a fagyasztott élelmiszerek szállítása során, mert segít abban, hogy az élelmiszer az előírt hőmérsékleti tartományon belül maradjon a szállítási folyamat során. A jól szigetelt csomagolás a romlandó élelmiszereket az elfogadható szállítási hőmérsékleti tartományon belül tartja, ezzel minimalizálja az áru minőségváltozásának kockázatát.

Használjunk megfelelő hűtőközeget

Ha fagyasztott árut szállítunk nemcsak az fontos, hogy mibe csomagoljuk terméket, hanem a közeg is. Ugyanis előfordulhat, hogy szárazjég és fagyasztott gél jégcsomag kombinációjára van szükséged ahhoz, hogy a hőmérsékletre érzékeny áru minőségváltozás nélkül célba érjen.

Szárazjég

Szárazjég a hűtendő élelmiszerek elsődleges közege. Nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a termék csomagolása és az áru maga hosszú távon megőrizhesse a szükséges hőmérsékletet, akár 24 órán keresztül. A szárazjég mennyiségét mindig igazítsuk az áru méretéhez és súlyához.

Szárazjég készítése
Szárazjég készítése

Gél jégcsomag

A gél alapú jégcsomagok a szárazjéghez hasonlóan segítik megőrizni a romlandó áruk minőségét a szállítás során. A zselés tasakok nagy előnye, hogy könnyen formálhatóak, ezért kiválóan alkalmasak egyenetlen felületeken is. Emellett újrahasználhatóak, és akár 36 órán keresztül képesek megőrizni a szükséges hőmérsékletet a zárt térben. Tökéletes alapkellék fagyasztott áru szállításnál!

Minden információ legyen feltüntetve

Nem elég a szigetelt csomagolást felcímkézni ahhoz, hogy megőrizzük a termék minőségét. Minden alapvető információval el kell látnunk ahhoz az árunkat, hogy a csomagolási folyamat során ne legyen hiba.

Ha nincs feltüntetve a megfelelő információ a terméken, akkor fennáll a kockázata annak, hogy nem a megfelelő csomagolással fogják ellátni. Ennek következményeképpen magasabb lesz a bakteriális fertőzések kockázata.

Kizárólag megbízható partnerre bízd a hűtött áru fuvarozását

Sokszor az áru jellege, mennyisége vagy a szállítási idő hossza miatt megkerülhetetlenné válik a szabályozott hőmérsékletű konténerek használata. A hűtött áru szállítása komoly szakértelmet és precizitást igényel. Mielőtt külsős cég szolgáltatását igénybe vennéd, tájékozódj róla, hogy adott-e a szakmai és a technikai háttér a hűtött áru fuvarozásához.

Nincs ez másképp a hűtött áru raktározásban sem. A hőmérsékletre érzékeny termékek hosszú és rövidtávú raktározása egyaránt komoly szakértelmet és pontosságot igényel. Emellett a termékek bevételezésének és kiadásának is pontos ütemtervet kell követnie, hogy minimalizáljuk azt az időt, amit a hűtött áru a nem optimális hőmérsékleten tölt.

Az Arrabona-Frigo ennek a kihívásokkal teli területnek a szakértője több évtizede. A folyamatos modernizációnak és az elhivatott munkatársaknak köszönhetően hűtőraktárunk a legszigorúbb nemzetközi minőségbiztosítási rendszerek követelményeinek is megfelel.


Forrás:

https://www.oferefrigerated.com.au/

https://www.cdsltd.ca/